От началото на Кампания 2016 1,7 млрд. лв. са изплатени по всички схеми и мерки за директни плащания

Публикувано на чт, 18 май 2017
301 четения

Живко Живков

От началото на Кампания 2016 от декември досега, са изплатени 1,7 млрд. лв. по всички схеми и мерки за директните плащания на ПРСР, съобщи Живко Живков, директор на ДФ “Земеделие” по време на Шестия събор на овцевъдите, който се проведе преди дни до Петропавловския манастир. Той отчете, че има забавяния на плащанията на сумите, които са свързани с някои агроплащания. Там бяха най-много питанията и одитните доклади от Брюксел, обясни Живков. Стана ясно, че до ден ще бъде платена мярка 11 за биологичното растениевъдство. Вчера от ДФ “Земеделие” потвърдиха, че 52,5 млн. лв. вече са по сметките на земеделските производители.
До края на май ще бъдат изплатени средствата по мерките 10 и 214 по стария програмен период, а до 10 юни – по другите схеми. До 15 юни пък ще бъдат разплатени парите по мярка 12, мярката за памук, мярката за младите земеделски стопани и малките земеделски стопани. Според Живков, до края на юни трябва да приключат всички плащания по Кампания 2016.
По отношение на Новата общостопанска политика на страната, Живков коментира, че в края на тази седмица предстоят две срещи в Пловдив и Стара Загора по отношение на валидирането и ясната позиция на България за новия програмен период. Шефът на ДФЗ призова на тези срещи да присъстват повече земеделски производители и браншови организации, за да се чуят техните искания.
Всъщност новата кампания вече е вход, очаква се със средствата да бъдат подпомогнати 3,5 млн. ха, посочи Живков.
По спора дали са вредни, или полезни субсидиите за земеделските стопани, шефът на ДФЗ, който е великотърновец, заяви, че парите по-скоро подпомагат земеделското производство. Живков не приема упреците на фермери, които недоволстват, че при изпълнение на проекти за модернизиране на земеделските стопанства – мярка 4.1, са получили по-ниско от одобреното финансиране. Той отговори, че в случая не са изпълнени всички условия по договорирания проект, затова има редукция на сумите.
По новата Програма за развитие на селските райони ще бъде създаден нов индикативен график, за да се знае какво очаква земеделските производители до края на 2020 г. Той ще бъде качен на онлайн страницата на МЗХГ и ДФ “Земеделие”, заяви Живков.
По отношение на щекотливата Наредба 3 за обвързаните плащания, която предизвика недоволство и стачки, шефът на Фонда обясни, че коментарите по промените тепърва започват. Получихме писма от Европейската комисия с въпросителни по отношение на валидирането на Наредбата в този ѝ вид. Срещите с фермерите и браншовите организации тепърва предстоят, за да се вземе най-правилното решение.
Живков съобщи още, че се прави всичко възможно за възстановяване на спрените средства по мярка 211 и този ангажимент земеделският министър Румен Порожанов вече е поел пред депутатите от Народното събрание.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

Пътни строежи - Велико Търново