Над 250 нови работни места обявиха на трудова борса във Велико Търново

Публикувано на ср, 13 Сеп. 2017
3881 четения

Борсата по традиция откри шефът на Бюрото по труда във Велико Търново Обрешко Нечев (вляво).

Над 250 работни места обявиха на есенната трудова борса във Велико Търново вчера, а в нея се включиха над 30 работодатели и над 300 души, търсещи работа. По традиция борсата откри Обрешко Нечев, директор на Бюрото по труда, който отчете, че с всяко издание интересът на работодатели и безработни се увеличава. Има партньорство и с обучаващи организации и центровете за кариерно развитие на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий и НВУ “В. Левски”. Надяваме се всичките работни места да бъдат усвоени, коментира Нечев. Приветствия при откриване на борсата имаше от Областната управа, двата синдиката КНСБ и КТ “Подкрепа”, и от Атанас Парушев от страна на предприемачите. Той подчерта, че като управител на фирма, спечелила проект по програмата “Ново работно място”, среща трудности по набиране на персонал. Според него вече е оформил кръг от хора, които не искат да работят, въпреки усилията на правителството за разкриване на нови работни места и обучение. Парушев обяви, че бизнесът подобрява условията на труд и заплатите и призова младите хора да бъдат по-активни.
Шефът на Бюрото по труда обобщи, че макар борсата да е насочена към младите хора, са дошли граждани на всяка възраст. Търсят се всякакви работни места – от общ работник до инженера. В повечето случаи ниско квалифицираните кандидати не отговорят на изискванията на фирмите, но те са разкрили обучителна дейност или използват специализирани центрове, стига новоназначените да искат да се учат.
Търсим 25 шивачки, но няма подходящи кадри, коментира Ания Дончева, началник на служба “ТРЗ” във фирма “Брилянт Търновград”, наследник на известното шивашко предприятие “Деньо Георгиев”. За съжаление в Гимназията по моден дизайн във Велико Търново вече няма паралелка за шивачки. Дончева добави, че на първата борса през пролетта в старата столица не се е явил нито един кандидат да работи в “Брилянт”. Въпреки че обучаваме жените, малко от младите хора искат да се квалифицират. Не искат да работят на норма, търсят да станат сервитьори, бармани, да получават бакшиши, а при нас такова нещо няма. Фирмата шие на ишлеме, извоювала си е добро име в Италия, Германия, Англия, в нея работят около 260 души, като средната възраст на персонала гони 40 години. Имаме безплатен транспорт за района, шивачките работят на норма, доброто заплащане е въпрос на сръчност, умения и квалификация. Средната работна заплата е около 600 лв.
На борсата имаше и представители на Междуетническия център “Амалипе”, които предлагат за работа във фирмите квалифицирани ромски младежи, обяви координаторът на организацията Иван Тодоров. Той подчерта, че техните младежи са обучени как да не попаднат в трафика на хора и сексуалната експлоатация и какви трудови договори да подписват. Имаме много добри деца и не бива по отделни инциденти да се съди негативно за цялата ромска общност, изтъкна Тодоров.
В момента имаме нужда от механик, шофьор на камион, общи работници, машинни оператори за производство на пластмасови изделия,обясни Павлина Бобева от “Момина крепост”. Предпочитаме работници със средно образование, но правим и обучение. Бобева не скри, че като всяко производство, има и трудности, но все по-трудно става набирането на персонала.
Не може да си намери миячи и великотърновска автомивка. Идват, отиват си, не могат да свикнат, че се работи и през почивните дни, каза Митка Рашева от автомивката.
На един от щандове на борсата безработни привличаше и “Топлофикация – Велико Търново”. Инж. Валя Иванова обясни, че през пролетния етап на борсата наели кадри, но им трябват още. Търсим машинен оператор, електрозаварчик, монтьор на топлофикационни съоръжения и оператор. Инж. Иванова отчете, че част от персонала вече е на пенсионна възраст и трябва да бъде подновен. Заплащането е много добро, има добавки за храна и дрехи, но наплив няма, работата е специфична, изисква много опит. Тя допълни, че е обиколила техникуми да търси кадри, дошли няколко момчета, било им трудно и напуснали.
На борсата беше пристигнала лично мениджърът на човешките ресурси на “Кроношпан – България” – Велина Караниколова. Тя подчерта, че усилията на дружеството са насочени към Велико Търново, където се изграждат нови мощности и се търси персонал. В момента вакантните позиции, които сме обявили, не са подходящи за дами. Става въпрос за оператори на машини, механици и електротехници. Караниколова добави, че до една година трябва да назначат 50-60 души. В момента се строи нов цех със съвсем ново производство.
От “Захарни заводи” АД в Горна Оряховица си търсеха началник в ТЕЦ, работник, котляр и обслужващ работник.
Николина Йорданова беше сред безработните, които посетиха борсата. Тя обясни, че иска да работи в сферата на човешките ресурси и се е насочила към “Пътни строежи”, въпреки че е завършила и психология. Светлозар Антонов търсеше препитание като общ работник. Сред щастливците, които намериха нова работа, беше Михаил Бузев, който започва в “Момина крепост”.
През пролетната борса във Велико Търново се явиха над 50 работодатели, обявените работни места бяха над 400 и всичките са заети, заяви Обрешко Нечев.
Вася ТЕРЗИЕВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

Пътни строежи - Велико Търново