Мирослав Евтимов, политолог: “Подкрепата за Нова република расте, тя ще е Автентичната десница в следващия парламент!”

Публикувано на пн, 20 Мар. 2017
167 четения

В горещата фаза на предизборната кампания подкрепата за Нова република нараства, но тя е напълно логична и обяснима. Този формат ще присъства в следващото Народно събрание, защото съумя да запази и разгърне профила си на автентична десница. Посланията на Нова република са много близки до тези на Европейската народна партия, на европейските национални десници, които имат постоянство в своята политика и са носител на християндемократическите цености. Посланията на Нова репубика са насочени към десните хора в България, но и не само. Те са послания към хората на средния и малък бизнес, лекарите, учителите, интелигенцията, младите хора, от където е скритият вот за този формат и съответно увеличаващата се ежедневно подкрепа. Нова република е припозната от хора, които искат да живеят в законова държава, където се спазват човешките права, където няма рекет върху бизнеса и която има своето достойно място в европейското семейство.
Социологията отчита и друго – коалицията “Реформаторски блок – Глас народен” губи подкрепа и това също има своята логика. Защото ДСБ, които са в основата на Нова република, напуснаха Реформаторския блок, когато той не само не правеше реформи, но и се обезличи, подкрепяйки безпринципно ГЕРБ заради домогването на шепа хора от блока до властта.
Още тогава позицията на ДСБ беше много правилна и за това тя ще бъде оценена от хората. ДСБ излязоха в опозиция на корумпираното управление, а това се определя като политическа сила и политическо мъжество. За това подкрепата към Нова република и спадът на Реформаторски блок – Глас народен е логичен и очакван процес. И още нещо много важно – форматът Нова република, независимо от процентите, които ще събере в тази кампания, е траен и дългосрочен. Той е ориентиран към създаването на истинска християндемокрация в България. Това е дългосрочна стратегия, която далеч не се изчерпва с живота на следващия парламент, който вероятно ще бъде много кратък. Впрочем, преобразования има и в лявото пространство, но там те са малко по-бавни.
А когато говорим за десницата, трябва да направим разграничителна линия. ПП ГЕРБ не е типичният десен формат. Преди години тази партия ГЕРБ успя да се намести в дясната ниша малко изкуствено, но тя е всеяден политически продукт. За нея гласуват предимно хора с леви убеждения, които, виждайки слабо “Позитано”, се заглеждат кой повече им прилича на автентичен комунист – Бойко Борисов ли, Волен Сидеров ли, Валери Симеонов ли. В десницата има силни лидери, но не и лидерски партии. Така е и в Европа, така е и в българската политическа история. А ГЕРБ е типична лидерска партия.

Пътни строежи - Велико Търново