Министърът на образованието Красимир Вълчев: “С 330 млн. лв. ще се увеличат средствата за образование в бюджета за 2018 година”

Публикувано на пн, 19 юни 2017
409 четения

Министърът на образованието Красимир Вълчев беше специален гост на церемонията по дипломирането на зрелостниците от Американски колеж “Аркус” във Велико Търново. Тържеството в събота уважиха още кметът Даниел Панов, областният управител проф. Любомира Попова, началникът на РУО инж. Розалия Личева, много родители и др. Частното училище изпрати десетия си випуск, а възпитаниците му за поредна година са с най-висок успех на матурите в областта. 44 абитуриенти заедно с дипломите си получиха и почетната значка на колежа. Първенец на випуска е Александра Иванова с успех Отличен 5,98. Само с една стотна по-малко след нея се нарежда Ивайло Георгиев. Двамата отличници бяха удостоени със специални плакети. сн. Даниел ЙОРДАНОВ

Нова формула за разпределяне на средствата по делегираните бюджети разработват от просветното министерство. Новият разходен стандарт ще бъде подготвен до началото на есента и ще се прилага от началото на бюджетната 2018 г. Това съобщи във В. Търново министърът на образованието Красимир Вълчев. Той участва във форум на младите учители, организират от ОУ “Бачо Киро” в старата столица. Повече от 200 млади педагози от областите В. Търново и Ловеч участваха в тридневната среща в местността Ксилифор.
“Ще има разходен норматив или стандарт за образователна институция, който няма да зависи от броя на учениците, от големината на училището”, обясни министърът. По негови думи ще бъдат вкарани допълнителни параметри в разпределителната формула, които ще дадат повече средства за малките училища и детските градини в отдалечените и малките населени места, където има и концентрация на уязвими групи. Той съобщи, образователните институции ще бъдат субсидирани с 330 млн. лева повече и това е заложено в средносрочната бюджетна прогноза.
Според Вълчев обезпечаването на образователната система с преподаватели е едно от предизвикателствата пред МОН. “Младите хора в общия случай търсят професии, които са с възможности за кариерно развитие, за по-високи доходи, за личностна реализация и утвърждаване. Ние ясно излъчваме сигнал, че учителството е професия, която може да им осигури такива възможности. Не знам дали има друга управленска програма, която в такава степен да акцентира върху учителите – че те са най-важният фактор в образователната система”, каза Вълчев. Той допълни, че в програмата на правителството е предвидено двойно увеличение на възнагражденията, което ще се отрази и на минималните заплати.
“Винаги ще имаме нужда от добри учители. Въпреки че заради напредъка на технологиите много професии може да изчезнат, професията учител ще продължи да съществува и да бъде най-важната. В момента възрастовата структура е дебалансирана. Ние осъзнаваме това и провеждаме политики за мотивиране на младите хора за включване в педагогическо образование и педагогическа професия. Виждал съм училище да работи без сграда, но не и без учители”, каза Вълчев.
Той посочи, че през следващите 8-9 г. се очаква 50 на сто от учителите да навлязат в пенсионна възраст. Има резерв на пазара на труда, който може да се използва. Има и възможност пенсионираните учители да продължат да преподават. Една от задачите на МОН е да използва този ресурс, като изработи специална програма за поетапно преминаване от активна учителска работа към пенсионна възраст. Такива програми има в други страни, където преподавателите се използват на различни длъжности с по-ниска ангажираност като хорариум и задължения.
За да бъде преодолян недостигът на учители, ще бъде продължена политиката по преструктуриране на приема и финансирането в системата на висшето образование. Тя вече дава резултати, след като за последните 4 г. студентите по педагогика са се увеличили с близо 20 %, а тези по икономика и администрация и управление са намалели. “Професионални направления “Педагогика” и “Педагогика на обучението по…” са приоритетни. Студентите в тях получават допълнителни стипендии, а висшите училища – по-голям прием и по-голямо финансиране за тези специалности”, обясни министър Вълчев.
Министърът посочи, че в момента се работи по промяна на част от образователните стандарти, за да бъдат облекчени учителите от бюрократичната дейност и бумащината. “Сформирали сме работни групи. Ще направим промени и ще създадем възможност педагогическите специалисти да се концентрират върху същинската си работа – възпитание и обучение на децата и учениците”, добави Красимир Вълчев.
На въпрос на учители за задържането на децата в училище министърът припомни, че ще бъде изработен междуинституционален механизъм. Лично премиерът е настоял всички институции да се обединят за обхвата и оставането на учениците възможно най-дълго в образователната система.
Народните представители Клавдия Ганчева и Станислава Стоянова, областният управител проф. Любомира Попова, кметът Даниел Панов, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов също участваха във форума на младите учители на Ксилифор.
Златина ДИМИТРОВА

Пътни строежи - Велико Търново