Мариана Бояджиева, “БСП лява България”: “Управляващото мнозинство показа политическо високомерие в парламента”

Публикувано на ср, 11 Ян. 2017
186 четения

Народният представител от “БСП лява България” Мариана Бояджиева отчете дейността си като народен представител в 43-то Народно събрание. Тя съобщи, че е сред съавторите на поправките в Закона за радио и телевизия. Тя и колегите ѝ са предложили въвеждането на норми за ограничаване излъчването на програми, които показват жестокост и насилие, както и мерки за решаване на проблема с “гърмящите реклами”. В Закона за висшето образование е сред вносителите на предложение за намаляване на студентските такси с 1/3 и за въвеждане на базови заплати за преподавателите във висшите учебни заведения. Депутатката е и сред съвносителите на промени в Закона за меценатството и в Закона за вероизповеданията.
Бояджиева отчете още, че има участие в изготвянето на 33 законопроекта за второ четене. Сред които този за държавния бюджет. Поискала увеличаване на парите за поддържането на пътната мрежа в областта, осигуряване на средства за транспорт при доставката на стоки от първа необходимост в малките населени места в планинските райони, каквито в областта са общините Велико Търново, Елена и Златарица. Вносител е още на предложения за изменения в законите за насърчаване на научните изследвания, културното наследство, Селскостопанската академия и др.
В 43-то Народно събрание Мариана Бояджиева е поставила 49 актуални питания към министри от кабинета на Бойко Борисов. В регионален план въпросите са били насочени предимно към проблеми в пътната инфраструктура в областта. Става дума за завършването на пътни отсечки, които бяха започнати по време на правителството на Пламен Орешарски, като пътя между Сухиндол и Павликени и отсечката от Патреш до Долна Липница. Тези два пътя бяха реконструирани, но за съжаление остана неремонтиран пътят Чешма – Кесарево, не беше просветлен участъкът Миндя – Присово, обезопасяването на кръстовището при Леденик и проектирането на магистралата Русе – Бяла – Велико Търново, коментира Бояджиева. Според нея е останал нерешен и проблемът със свлачището до Сухиндол. Бояджиева е имала и питания за процедурата по избор на ректор на Стопанската академия в Свищов, както и за финансовото състояние на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”.
По думите на Мариана Бояджиева парламентарната група на “БСП лява България” е единствената силна опозиция, която в отиващия си парламент е защитавала конституционализма, както и социалната и национална сигурност на българските граждани. ГЕРБ и управляващото мнозинство проведоха редица реформи, които имаха антисоциален характер, коментира още депутатката.
Основните законодателни приоритети на социалистите са били в няколко сфери. В икономическата област и данъчните регулации БСП са предложили връщането на прогресивното подоходно облагане, предложили са законопроект за намаляване на ставката по ДДС на стоки за деца, както и и на стоките и услугите за хората с увреждания.
“Много от разумните предложения не получиха подкрепа в Народното събрание. Това беше не само част от политиката на управляващото мнозинство, но и на политическо високомерие да не бъде чут гласът на опозицията”, обяви Бояджиева.
Тя съобщи още, че ако бъде номинирана от основните партийни организации в областта, ще се кандидатира за народен представител и на предстоящите предсрочни парламентарни избори.
Весела КЪНЧЕВА

Пътни строежи - Велико Търново