Фермери получават по 15 000 евро за развитие на малки стопанства

Публикувано на ср, 11 Ян. 2017
619 четения

Фермери от Великотърновска област ще получат по 15 000 евро като стартова помощ за развитие на малки стопанства, съобщи Деян Дончев, главен експерт в Областната служба за съвети в земеделието във Велико Търново. Приемът на документи беше още през лятото на м.г., но от ДФ “Земеделие” все още разглеждат молбите. Очаква се резултатите да станат ясни до няколко месеца. Финансирането касае подмярка 6.3 от Програмата за развитие на селските райони, уточни Дончев. Във връзка с подмярката Областната служба е изготвила 116 бизнес планове, но интересът към това финансиране е много по-голям.
Според регламента на подмярка 6.3, фермерите ще получат първо 10 000 евро при одобрение на плана. Останалите 5000 евро ще бъдат изплатени, след като е изпълнен проектът. Има и други условия, за да бъде отпусната помощта. Фермерите трябва да са регистрирани като земеделски производители и да имат производствен обем между 2000 и 8000 евро.
Тази година се очаква да стартира и подмярка 4.1.2 за инвестиции на малки земеделски стопанства. Тя касае фермерства с производствен обем между 6000 и 8000 евро. Парите са предназначени за нова техника, напояване, изграждане на оранжерии, трайни насаждения, животновъдни обекти. Субсидията ще бъде 60 % от инвестиционните разходи, след като се реализира, но има възможности и за надбавки, каза Дончев.
Т.г. се очаква да има финансиране и на подмярка 6.1, тъй като през 2016 г. нямаше такава възможност. Ще се предоставят средства като стартова помощ за млади фермери до 40 г.
Вася ТЕРЗИЕВА

Пътни строежи - Велико Търново