Евродепутатът Петър Курумбашев:“Въпросът е кое надделява в Европейския съюз – лицемерието или солидарността”

Публикувано на вт, 12 Сеп. 2017
179 четения

Евродепутатът Петър Курумбашев, който е част от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, се срещна с жителите на Сухиндол, за да им разкаже какво се случва там.
Често хората в България, а и не само там, имат усещането, че се прави нещо в Европейския парламент в Брюксел, но не знаят какво точно. Дори една жена в Сухиндол сега ми обясни, че малко ѝ е “виртуален” този парламент, което много ме впечатли, започна бившият кукувец.
Първата тема, на която той обърна внимание, беше свързана с регулацията, тъй като е член на комисията по иновация и енергетика в ЕП.
Като потребители ви прави впечатление, че ви излизат все повече прозорци в интернет по теми, които ви вълнуват, без да сте давали съгласие за вашите лични данни. Това се случва, защото вие сте дали съгласието си да бъдат следени вашите лични данни и търсения и много компании следят вашите потребителски намерения. Много от хората в Европа са притеснени, че има все повече “умни устройства” като кафемашини и перални, които са свързани с интернет. Хората се притесняват, че ако те бъдат атакувани, “хакнати”, може да се източи информация и да се получат лични данни за собствениците на къщата, поясни Курумбашев.

Над 70 % от европейските
граждани смятат, че личните им данни не са защитени успешно.

Въпросът е, че до голяма степен държавите в Европа проявяват някакъв вид егоизъм и когато има някаква хакерска атака в тази държава те не я споделят с останалите, обясни той.
Затова в Европейския парламент се коментира възможността може ли да има киберсигурност и когато има атака към държави, които са членки на ЕС, да се действа заедно, посочи евродепутатът.
Той коментира и факта, че много хора вече комуникират чрез различни интернет приложения. Въпросът е, че сега тази сфера не е регулирана и ако телекомите подлежат на сериозна регулация, а всички тези компании, които предлагат този тип комуникация през интернет, не са регулирани. Друг проблем е, че тези компании получават все по-големи доходи, но те не плащат данъци в Европа, заяви Курумбашев.
Той говори и за сериозния натиск от държави от Западна Европа за това нашите транспортни работници да се смятат за командировани, когато са в тях. Няма начин това искане на Европейската комисия, ако повече от 3 дена в един месец шофьор на международен камион е в ЕС, да започне да плаща командировки по тарифите на съответната държава, коментира Курумбашев. Над 360 хиляди камиона от Централна и Източна Европа се движат в Западна Европа. По думите му всички шофьори са от източния блок, защото не са много кандидатите, които искат да работят този тип работа за 2 000 евро на месец.
Обвиняват в социален дъмпинг, защото плащаме осигуровки по българските стандарти. Но това е битка, която само е маскирана като битка за правата на работниците, но всъщност е битка за пазарен дял.
Излиза, че когато вериги от Западна Европа правят своя бизнес тук, това е добре, но когато български камиони правят своя бизнес там, това е социален дъмпинг. А какво да кажем за корпоративния дъмпинг – колко плаща една западна верига като данъци в България.

Защо има фирми, които имат над 1 млрд. лв. годишен оборот,
които плащат данък печалба колкото за Бог да прости?!

Време е да се постави въпросът – жива ли е солидарността в ЕС. Дали тези, които днес управляват ЕС, като се обърнат към портретите на основателите на съюза, смятат, че изпълняват техните завети и кое е в по-голямо количество – лицемерието или солидарността, попита евродепутатът.
Пред жителите на Сухиндол Курумбашев засегна и темата за Брекзит. Като стана ясно, че Великобритания ще излиза, някои мои английски колеги плакаха. Важно е какво ще бъде отношението към нашите сънародници на Острова, защото вече имаше въпроси на английски деца към български – кога ще си събирате багажа, заяви Курумбашев.
Сега важното е дали ще можем да запазим добри отношения по време на развода, защото в такива моменти някой казва някоя по-тежка дума и тези думи са помнят с години. Второто нещо е как ще живеем заедно след това. Ние категорично се борим, преди да се подписват търговски споразумения с Великобритания, защото тях ги интересува най-вече това, да се подпише споразумение за правата на нашите граждани. Лично аз се притеснявам за нашите студенти там, защото до сега те плащаха сравнително нормални такси, а сега всички се водят под един статут – граждани на ЕС. Сега съществува теоретична възможност да бъдат въведени два вида такси, продължи евродепутатът.
Участниците в срещата попитаха Петър Курумбашев какво мисли за развит ието на българския туризъм.

Валери Симеонов да не забравя, че в българската
политика има двама народни артисти – Стефан Данаилов и Бойко Борисов,

и трябва да изяде още хляб, докато ги стигне, коментира той.
От друга страна, извън шеговитото отношение към Валери Симеонов, мисля, че той постави пръст в раната, защото на много места в Европа има разделени зони. Има хотели и курорти, които са известни, че са за семеен туризъм, а в други зони купонът може да върви цяла нощ. В Слънчев бряг има смесване на тези функции, посочи евродепутатът.
Курумбашев изрази съжалението си, че българският туризъм се разви като дестинация за евтин туризъм. Ние постоянно повтаряме, че сме много евтини и е нормално хората да си помислят, че не предлагаме много качествен продукт, коментира евродепутатът. Надявам се, че нашите хотелиери в бъдеще ще са много по-прецизни, когато започнат да подготвят следващите си продукти, обяви Курумбашев. Той даде пример с Турция, където, когато се прави дизайн на определени хотели и курорти, те се коментират предварително с туроператорите – какво техните гости искат да има в един хотел и какво не биха искали да има. Това се прави три-четири години преди строителство, за да може този продукт да е специално прицелен. Важно е да се обърне внимание по инфраструктурата на морето, а не по плажовете водата да е в различни цветове, завърши евродепутатът
Весела КЪНЧЕВА, сн. авторката

Пътни строежи - Велико Търново