Екоминистерството одобри доклада по ОВОС за магистралата Русе – В. Търново

Публикувано на пт, 12 Ян. 2018
2006 четения

Министерството на околната среда и водите е дало своето одобрение по доклада за Оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционното предложение за изграждането на автомагистралата Русе – Велико Търново.
Докладът е дело на “Данго Проект Консулт” ЕООД и разглежда трите варианта на магистралата “син”, “червен” и “комбиниран”. Експертите препоръчват комбинирания вариант като най-щадящ околната среда.
Трасето на магистралата Русе – Велико Търново в комбинирания вариант е с дължина от 133 км, преминава през две области – Русе и Велико Търново, и десет общини.
Началото на магистралата ще бъде при бъдещия втори мост на Дунав в източната част на промишлената зона на Русе, на около 3 километра от сега съществуващото съоръжение.
Проектът е разделен на три участъка – Русе – Бяла (40 километра), обход на град Бяла (36 километра) и Бяла – Велико Търново (57 километра). Предвидено е изграждането на общо 22 моста и виадукта с дължина от близо 15 километра.
Тръжните процедури за изграждането на автомагистралата Русе – Велико Търново трябва да започнат т.г., заяви при едно от обществените обсъждания през декември миналата година председателят на Управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура” Дончо Атанасов.

Весела КЪНЧЕВА

Пътни строежи - Велико Търново