Бели нощи очакват Велико Търново

Публикувано на ср, 4 Окт. 2017
7562 четения

На прочутите Бели нощи ще могат да се насладят великотърновци, които ще се почувстват като жители или гости на Санкт Петербург. За разлика от прочутото природно явление, което там продължава повече от месец, в старата столица те ще са само три денонощия. Причината е в поставянето на новото електрическо осветление на стадион “Ивайло”. Последният етап от него са 72-часови проби, които ще облеят околните сгради и улици в денонощна светлина. Лампите на спортния комплекс ще се палят поетапно, но съгласно изискванията ще трябва да светят и през нощта.
На подобна необичайна гледка през април станаха свидетели гражданите на Русе, където грейна осветлението. Социалните мрежи се напълниха със снимки, на които в ярка светлина бяха облени и съседните райони около стадиона. Същото бе и миналия декември в Горна Оряховица, където бе осветен целият квартал около стадион “Локомотив”. Причината е, че е необходима последна настройка на лампите, докато те бъдат насочени само към футболния терен.
168 прожектора вече са монтирани на четирите пилона на “Ивайло”, като специални лазерни уреди ги насочват към 168 мишени, поставени по тревното покритие. Всяка една от лампите е от 230 000 лумена, като прожекторите са последно поколение. Изработени са в Италия и са на фирма SBP, а лампите са на германската OSRAM. По същата технология са правени стадионите на “Аталанта” в Бергамо, Лион, Гьотеборг, Хайфа и др.
Обществената поръчка бе за 411 000 лв. и бе спечелена пред Министерството на спорта от фирма “ХИТ” ООД. Работата по поставянето на осветлението вече приключи в срок, като последната стъпка са именно задължителните 72-часови проби.
Със светването на електрическото осветление стадион “Ивайло” окончателно се превръща в един от най-модерните стадиони у нас. Както вече сме писали, тревното му покритие и лекоатлетическата писта са едни от най-добрите в България, направен бе пълен ремонт на съблекалните и всички останали помещения, спортните зали и покритата писта от южната страна на комплекса, трибуните и всички останали помещения.
Анатоли ПЕТРОВ

Пътни строежи - Велико Търново