9 фирми от Велико Търново “изгоряха” с подкуп след световна хакерска атака

Публикувано на вт, 16 май 2017
4885 четения

Хакери са ударили компютрите на девет фирми във Велико Търново през последната седмица, научи “Янтра ДНЕС”. Сред жертвите има дребни търговци, но и големи компании. Софтуерите им са заразени с вирус, който криптира потребителски файлове, а за тяхното декодиране се иска откуп в размер на 20 000 долара. Освен това плащането трябва да се извърши във виртуалната валута биткойн, за да не може да се проследи, разказа потърпевша. Тя самата е отказала да плати, а така е загубила ценния фирмен архив, събиран през последните шест години.
Ако откупът не бъде платен до три дена, сумата се удвоява, а четири дена по-късно файловете ще бъдат изтрити, гласи надпис на екрана на засегнатите машини. Плащането на откупа не гарантира разкодиране на файловете, категоричен е местен компютърен специалист. А в някои случаи може изнудвачите да получат и информация за банковата ви сметка, затова не се подлъгвайте, предупреждава той.
За разлика от традиционните атаки вирусът се разпространява светкавично през локалните мрежи, а не чрез електронната поща, обясни пред “Янтра ДНЕС” експертът, пожелал анонимност. Хакерската програма криптира всички файлове в компютъра, а най-уязвима за него е техниката, работеща с операционната система “Windows ХР”. Този вирус се разпространява към всички компютри и техника, включени в компютърна мрежа. Ако сте зареждали мобилния си телефон или таблета през заразения компютър, те също ще бъдат “заразени”, твърди спецът. Той заяви, че до момента няма ефективна програма, която да премахне крипта и да спаси файловете.
Мащабна кибер атака блокира хиляди, а вече може би и милиони компютри и сървъри в 150 държави по целия свят, включително и в България. Вирусът е засегнал огромни компании, фирми и организации, а най-голям е техният брой в Русия, Великобритания, Индия и Тайван. Вирусът, атакувал компютрите, е модифицирана версия на средство на американската Агенция за национална сигурност, наречено Wanna Cryptor, известно още като Wanna Cry. През април хакерска група, нарекла се Shadow Brokers, e успяла да се сдобие с хакерски програми на АНС, сред които била и гореспоменатата програма, и да ги разпространи в мрежата. Според експерти тези хакерски програми, с които твърдяла, че се сдобила хакерската група, действително са на АНС. Целта им е да проникват в компютри, работещи с операционната система Windows на Майкрософт и да нанесат щети на милиони ползватели.
Златина ДИМИТРОВА

Пътни строежи - Велико Търново