“Евакуират” 800 ученици от ПМГ заради ремонти

Публикувано на вт, 12 Сеп. 2017
3934 четения

За два месеца възпитаниците на училището се местят в Гимназията по строителство

В продължение на два месеца ученици от Природо-математическата гимназия “Васил Друмев” във Велико Търново ще провеждат учебни занятия в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия “Ангел Попов”. На 15 септември учениците от ПМГ ще започнат учебната година в сградата на своето училище и ще учат там до края на месеца. От 1 октомври, когато се очаква да започне мащабен ремонт на училищната база, те ще трябва да се прехвърлят в приемащата гимназия.
За двете училища ще бъде създадена специална организация на учебния процес. Около 800 са учениците на ПМГ и ще продължат да учат на две смени в гимназията по строителство. На двусменен режим ще преминат и възпитаниците на строителното училище. Това стана ясно вчера, след като приключиха преговорите между общината и двете училища.
Около 370 000 лв. ще бъдат вложени в проект за подобряване на енергийната ефективност в ПМГ. С този дълго чакан ремонт училищната сграда ще бъде санирана. Ще се извърши основен ремонт на отоплителната инсталация и на покрива, както и частична подмяна на дограма. Дейностите трябва да приключат за месец и половина-два и учениците да се върнат в своите класни стаи на 1 декември, каза вчера директорът на общинската дирекция “Образование, младежки дейности и спорт” Пенка Игнатова.
Общо пет училища от Община Велико Търново са включени в проекта за енергийна ефективност, който е на стойност около 5 млн. лв. Около 1,5 лн. лв. са заделени за ремонти в СУ “Емилиян Станев”. Вече е сключен договорът за строителните дейности в ОУ “Св. Патриарх Евтимий”, за което са предвидени 360 000 лв. ОУ “П. Р. Славейков” в старата столица и ОУ “Неофит Рилски” в Килифарево са другите две училища, където също предстоят ремонтни дейности.
В 62 учебни заведения от област Велико Търново са извършени частични или по-големи ремонти през летните месеци, съобщи вчера началникът на Регионалното управление по образованието инж. Розалия Личева. Само в шест от тях ремонтните дейности все още не са приключили. В СУ “Цанко Церковски” в Полски Тръмбеш, СУ “Георги Измирлиев” в Горна Оряховица и СУ “Емилиян Станев” обновяват спортните площадки, но това няма да се отрази на учебния процес, увери шефката на РУО. До 2 октомври строителите трябва да приключат работа в ОУ-то в свищовското село Овча могила. С европейски средства ремонтират и две детски градини в Горна Оряховица.
Златина ДИМИТРОВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

Пътни строежи - Велико Търново