Великотърновски деца спечелиха шест златни медала в международен турнир

Публикувано на ср, 6 Ное. 2013
1054 четения

Възпитаници на ОУ “П. Р. Славейков” във Велико Търново извоюваха шест златни и два бронзови медала от международния турнир “Математика без граници”. В състезанието са премерили знания 3450 ученици от 10 държави в Европа, Азия и Южна Америка. Сред тях са били и 33 ученици от 1 до 7 клас от “Славейков”. Единствено те са представяли старата столица в престижния форум.
По регламент състезателите е трябвало да решат 20 логически задачи за един астрономически час. Турнирът се е провеждал онлайн в продължение на седмица. Часовата разлика на участващите страни е била почти 24 часа. Такова е разминаването във времето между младите математици от мексиканския град Монтерей до руските градове от Камчатка.
Без нито една грешка със сложните математически изчисления са се справили първокласниците Дария Йорданова, Денислав Христов, Павел Иванов и Теодор Иларионов, както и Петър Бакърджиев и Виктор Господинов от втори клас. Те са получили златни медали и специални грамоти. На трето място са се класирали четвъртокласникът Петър Недялков и Цветомир Петров от пети клас. Двете момчета са удостоени с бронзови медали.
“Математика без граници” се провежда на три етапа – есенен, зимен и пролетен. Победителите от трите турнира в различните държави ще бъдат селектирани, а най-добрите ще се съберат в България през лятото, за да участват във финалния тур.
Златина ДИМИТРОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ 

Пътни строежи - Велико Търново