Във ВТУ представят документалния филм “На нож”, посветен на Балканската война

Публикувано на пн, 26 Ное. 2012
237 четения

Документалният филм “На нож”, посветен на 100-годишнината от Балканската война, ще бъде представен във Великотърновския университет днес. Първата прожекция на кинолентата в старата столица ще се състои от 17 часа в 321 аудитория на Ректората. Събитието се организира от Студентския дискусионен клуб “История и общество” с подкрепата на Студентския при ВТУ.
Филмът е създаден по инициатива на списание “Българска наука” по повод паметната годишнина. Той предлага нов поглед на събитията от 1912 г., търси историческия им и духовен смисъл, вглежда се в отражението им върху българската история и народопсихология. Взаимовръзките са преценени от гледна точка на стогодишния юбилей, натрупаните исторически и социалнопсихологически оценки и най-вече от висотата на преосмисляните през изтеклия век ценности на демократичната цивилизация. Обръща се внимание и на недостатъчно разгледани и неизвестни обстоятелства. Акцентира се върху духа на българската армия и българския войник. Представени са гледните точки на всички балкански страни за войната, както и отзвукът в Европа.
Автори и продуценти на филма са Петър и Росен Теодосиеви. Те споделят, че тяхна основа цел била да изразят уважение и да почетат паметта на всички, взели участие във войната и дали живота си за Отечеството. Сценаристи на лентата са Антоан Тонев и Радослав Тодоров, а режисьор – Борис Грозданов.
Във филма участват изтъкнати наши учени, които се занимават с новата история на България и са автори на изследвания върху Балканските войни. Сред тях има и двама търновци – о. р. полк. Марко Златев – доктор на историческите науки и доцент по военна история в НВУ “Васил Левски”, както и подполк. инж. Евгени Пенчев – командир на курсантския батальон във военния университет. Своя гледна точка за събитията от 1912 г. представят историците акад. Георги Марков, проф. Димитър Гоцев, доц. д-р Лизбет Любенова от Института за исторически изследвания към БАН, доц. д-р Веселин Янчев от Историческия факултет на СУ “Св. Климент Охридски” и полк. доц. Станчо Станчев – ръководител на Център за военна история и поуки от практиката при Военна академия “Г. С. Раковски”.
Златина ДИМИТРОВА

Пътни строежи - Велико Търново