Учени обсъждаха на конференция междукултурния диалог на Балканите и в Източна Европа

Публикувано на пн, 26 Ное. 2012
470 четения

Доц. д-р Красимира Мутафова, проф. д-р Атанас Дерменджиев и деканът на Историческия факултет доц. Андрей Андреев (отляво надясно) по време на форума.

Доц. д-р Красимира Мутафова, проф. д-р Атанас Дерменджиев и деканът на Историческия факултет доц. Андрей Андреев (отляво надясно) по време на форума.

47 преподаватели, студенти и ученици участваха в научната конференция “Междукултурен диалог и образование в Балканите и Източна Европа”, която се състоя във Великотърновския университет. Форумът се провежда за трета поредна година в рамките на изследователски проект, който се реализира от катедра “География” при Историческия факултет. Финансирането за тази година е 4 хил. лв. Средства са подсигурени от фонд “Научни изследвания” на образователното министерство.
Подготвените 40 доклада бяха разпределени в три секции – “Култура и образование”, “Обществена география” и “Природна география”. Младите участници бяха студенти от специалностите “География”, “История и география”, “Български език и география”, ученици от профил “География и икономика” на ПМГ “Васил Друмев” и Американски колеж “Аркус”. “Нашата цел беше да стимулираме първите научноизследователски пориви на младите колеги. Те със сигурност ще бъдат наши достойни следовници и ще превърнат днешната география в по-жива и по-модерна наука”, сподели проф. д-р Стела Дерменджиева, която е ръководител на проекта.
Конференцията започна с академичната лекция на проф. Дерменджиева на тема “Образователният потенциал на географията. Географската наука като общокултурен феномен и фактор за развитие на образованието”. За противоречието или колаборацията ислям – християнство говори доц. д-р Красимира Мутафова. Носталгичен взор към зората на географията направи проф. д-р Атанас Дерменджиев. При закриването на форума на всички участници бяха връчени специални сертификати.
Златина ДИМИТРОВА
сн. личен архив

Пътни строежи - Велико Търново