Тодор Папазов от Павликени превърна дома си в музей на старинни предмети от 3 континента

Публикувано на пн, 17 Юли 2017
1845 четения

Тодор Папазов от Павликени е събрал старинни предмети от три континента. Инженер химикът, който е началник на Пречиствателната станция за отпадъчни води е подредил колекцията си в цялата къща, дори в тоалетната и на терасата. И тъй като всичките стаи вече са заети, чудакът е превърнал в галерия и административната сграда на пречиствателната станция. Когато човек влезе там, се пита дали не е попаднал в музей на бита и изкуството от Европа, Азия и Африка, вместо в станция, където се пречистват каналните води на цял град.
Тодор разказва, че колекционерската му страст се зародила преди три-четири години, без да я планира. Сега ходи по колекционерски сбирки най-вече в Търговище, Шумен и др., познава се с много хора. Започва с големи стенни часовници, които вече са десетки, после с църковна утвар, порцеланови фигурки, медни съдове. След това прибавя картини, макар и на неизвестни автори, гоблени, посребрени предмети, пафти, накити, английски и немски купи, подноси, които пък са намерили място по таваните и на стаите. С месеците колекцията се увеличава, като колекционерството си има сезонност – страстта е пролет и есен. Макар да е натрупал доста картини, Тодор признава, че самият той не може да рисува, но пък уважава изобразителното изкуство. Все пак повечето от мебелите в апартамента сам си е направил.
Инженерът споделя, че обича да човърка по часовниците и почти всичките работят, но искат почистване. Като ги пусне, започва песента на тиктакащите. Ето това е руски часовник, този е полски, онзи е немски, в дъното е швейцарски, показва ни той. А този часовник е уникален и е над 100 години, има ги по камбанариите. Тези с кукувичките пък са много махнати, допълва колекционерът. Има още много часовници, които чакат да бъдат подредени някъде, но всички трябва да минат през ръката на Тодор, за да ги промие. По принцип колекционирам само механични часовници, казва инженерът. В сбирката има картини и гоблени – мотивите са “четирите годишни времена”, апликации на чинии, порцеланови фигурки от Индонезия, Сирия и Индия, от Африка пластики, десетки руски самовари – от най-малкия до най-големия. Ценна стара икона от 1906 г ни показва колекционерът. Спираме се и до пано и уникален еленски рог, 110 см, после следват прочутите дървени матрьошки, кавали, свирки, румънски бочуми, египетски камили, сервизи, газени лампи, та дори и азиатска тюбетейка. Тодор притежава и цяла колекция католически кръстове от Германия и Белгия.
Виждаме различни интерпретации на картини на “Тайната вечеря” на Леонардо да Винчи, едната от които е особено ценна, защото е посребрена. Колекционерът обяснява, че манията му да купува предмети се движи на приливи и отливи. Не си спомня кое му струва най-скъпо, но показва оригинални свирещи австрийски чаши с механично устройство. На една от стените Тодор е аранжирал и немска мелничка за кафе, цели комплекти посребрени прибори за хранене. В галерията в Пречиствателната станция е подредил уникален комплект от близо 60 посребрени прибори. Инженерът разказва, че в Павликени има и други колекционери, но между тях не си обменят предмети.
Като студент, Тодор Папазов е ходил 4 пъти през ваканциите на работа в Руската автономна република Коми. Донесъл по някой предмет, има лампи от 80-те години на миналия век, които сега допълват уникалната колекция. Докато разказва за житието си, инженерът показва различни китари, на които обаче не свири. Имах и две чисто нови цигулки, но ги подарих на читалища да свирят децата, казва домакинът. За аранжировка на целия музей виждаме оригинални румънски дървени моливи. Тодор добавя, че в галерията на Пречисвателната станция за украса има и големи румънски дървени вази.
Не търся нещо целенасочено, за да допълвам колекцията си, купувам, каквото ми харесва, нямам любим експонат, всички са ми скъпи, добавя домакинът. Още няма предмети от Америка, но какво старо да търсим в тази държава, тя, дето се казва, е по-млада от плевника ми, се шегува Тодор. И добавя, че когато апартаментът му стане твърде тесен за колекционерската му страст, гаражът е свободен.
В една от стаите виждаме печка за дърва, но се оказва, че тя не попада сред антиките, а си е действаща през зимата. Трудно може да се отсее кое в обзавеждането на дома е съвременно и се използва и кое влиза в забележителната колекция.
Когато Пречиствателната станция била готова, нейният началник още в началото решил да пренесе част от колекцията в административната сграда. Там има 24-часова охрана. Сега всичките стаи вече са запълнени с картини, гоблени и най-различни предмети. Като дойдем сутрин на работа, а тук прекарваме цял ден, галерията ни създава настроение, отчита Тодор Папазов. И добавя, че си има още едно хоби – туризма. Не пропуска походите на павликенското туристическо дружество, чрез които разпуска след отговорното ежедневие на Пречиствателната станция.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

Пътни строежи - Велико Търново