Тимът на “Сребърна Янтра” завоюва шест отличия на “Music For Kids”

Публикувано на пт, 11 Авг. 2017
163 четения

Младите таланти на България Жаки, Преси, Марти, Яна, Криси и Николай Константинов, водени от директора на МК “Сребърна Янтра” Румяна Начева.

Шест отличия завоюва тимът на “Сребърна Янтра”, който представи България на големия европейски фестивал “Music For Kids” в румънския град Яш. За трета поредна година селекцията за участие в престижния форум се извършва по време на великотърновския конкурс за млади таланти. Петимата българи са спечелили два трофея, три първи места и едно поощрение, обирайки аплодисментите на жури и публика за своето представяне.
Най-малката участничка – 8-годишната Жаклин Константинова от Бургас, е заела първо място в своята възрастова група. Заедно със своя баща Николай Константинов момиченцето се е изкачило на най-високото стъпало в провеждащата се за първи път категория “Семейна група”. Двамата са изпълнили популярния дует “A Whole New World” от филма “Аладин”.
Вторият трофей за България е донесла 16-годишната Яна Димитрова, която е възпитаник на вокална школа “Upstream Voices” в Севлиево. В същата група първото място е грабнал Мартин Йорданов от Бургас. Отлично се е представила и 9-годишната русенка Кристина Баракова, която спечелила първото място в групата с песен на Майкъл Джексън. Поощрение за изпълнението на парче на Майли Сайръс е получила 10-годишната Преслава Петкова от клуб “Естрада” в Свищов.
Над 90 млади изпълнители на възраст от 4 до 16 години са се състезавали в осмото издание на “Music For Kids”. Сред участниците е имало представители на Италия, Малта, Боливия, Турция, Русия, Молдова, Испания, Румъния и България. Част от лауреатите на фестивала в Яш ще видим в края на септември като участници в 15-ото издание на конкурса “Сребърна Янтра” във Велико Търново.
“Music For Kids” е мечта за всеки млад изпълнител. До него се достига след много сериозна селекция. За българските изпълнители подборът се прави лично от неговите директори – Алина Тодаска (директор WCOPA за Румъния, Молдова и Малта) и Каталин Даскалу (“Mixton Music”, член на журито на “Сребърна Янтра”). С основание този фестивал има претенции за мини Детска Евровизия. Изключително професионално подготвен, конкурсът предлага на всеки изпълнител задължително балет, хореография и костюми, съобразени с неговия сценичен тоалет и песен. Сцената е уникална, изградена на фона на популярния Палас Яш и неговата невероятно красива градина. Децата на този конкурс имат самочувствие на истински звезди. На галаконцерта те идват до сцената с бяла лимузина и стъпват на червен килим, а телевизионните камери следят всяка тяхна стъпка”, разказа след завръщането си от Яш г-жа Румяна Начева. Тя е ръководител на българската делегация, член на международното жури на конкурса и директор на МК “Сребърна Янтра”.
Златина ДИМИТРОВА, сн. личен архив

Пътни строежи - Велико Търново