Чака се 80 см сняг в неделя

Публикувано на чт, 14 Ян. 2016
60161 четения

Вдигат под тревога всички строителни фирми и Националния военен университет

Всички строителни фирми във Велико Търново, чиято техника може да бъде пригодена за снегопочистване, са вдигнати под тревога. “Според метеорологичните прогнози в неделя, 17 януари, се очаква обилен снеговалеж и натрупване на снежна покривка до 80 сантиметра. Сформираме щаб, за да не се допусне бедствена ситуация. Водя преговори и срещи с големите строителни фирми за ползване на техниката и хората им при разчистването, за да се осигури нормална проходимост на града и общинската пътна мрежа, за да няма бедстващи хора и откъснати селища”, заяви пред “Янтра ДНЕС” заместник-кметът по сигурността проф. Георги Камарашев.
По думите му, на бойна нога са снегопочистващите фирми, които имат договор с Община Велико Търново, но при очаквания обилен снеговалеж 11-те снегорина, които работят в старата столица, няма да смогнат. Очаква се “Нелсен чистота”, която отговаря за снегопочистването на Велико Търново и “Пътни строежи – Велико Търново”,  които по договори са ангажирани със зимната подготовка и снегопочистване за общинската пътна мрежа и 937 километра за републиканската в областта, да бъдат подпомогнати с над петнадесет тежки машини от строителите.
“При очакваната тежка метеорологична и пътна обстановка ще разчитаме на техниката и кадрите на Националния военен университет “Васил Левски”. Срещнах се с началника на НВУ бригаден генерал Пламен Богданов, който декларира съдействие”, посочи още проф. Георги Камарашев.
Заместник-кметът по сигурността на Община Велико Търново апелира към шофьорите и пешеходците да се съобразят с очаквания обилен снеговалеж през почивните дни. “Не можем да ловим снежинките във въздуха. Приоритетни за почистване са основните пътни артерии, по които се движи градският транспорт. Улиците първи клас са 43 километра и не може да бъдат изчистени до асфалт при непрекъснат снеговалеж. Призовавам шофьорите, когато си почистват колите, да не изхвърлят снега върху пътното платно, а да го трупат на купчини”, посочи още проф. Георги Камарашев.
Здравка МАСЛЯНКОВА

Пътни строежи - Велико Търново