Търновка е част от екипа на хитовия български сериал “Откраднат живот”

Публикувано на ср, 19 Апр. 2017
2649 четения

По сценарий на Александрина Козовска екип от Холивуд снима филм

За едно момиче от Велико Търново да открие призванието си и да сбъдне мечтите си е въпрос на съдба и уцелване на подходящия момент. Точно спонтанността и смелостта да поеме риск в живота срещат Александрина Козовска с изкуството на киното. Искреното ѝ желание да намери своето място в този живот прави нейните първи стъпки в седмото изкуство успешни, а резултатът е заснемане на филм по неин сценарий и участието ѝ в снимките на големия български сериал “Откраднат живот”. Преди година и половина тя става част от голямата продукция на хитовия филм. Пътят, който я отвежда до този проект, никак не е лесен и бърз, но по стечение на обстоятелствата и заради силната любов, която я свързва с киното и театъра, Алекс намира своето място в меката на българската киноиндустрия.
В края на 2015 г. от продуцентска къща “Дрийм Тийм” я канят на стаж в тепърва започващия български сериал. Там Алекс работи като стажант и асистент в един от екипите. А със старта на работата по втория сезон тя вече самостоятелно поема свой екип и много бързо успява да навлезе в професията на скриптър.
С тази професия тя се запознава преди две години, когато печели конкурс за сценарий във филмово студио “Ню Бояна”. За този вид работа Александрина разказва, че отначало изобщо не е знаела какво представлява: “Не знаех, че съществува такъв човек в киното. Работата на скриптъра е да следи дали се спазва сценарият и връзката между това, което се случва на терена и монтажистите, които са затворени в техните кутийки пред компютъра и трябва да финализират проекта. Попълваме доста документи, малко сме като книжни мишчици. Но пък е много интересно, защото си

дясната ръка на режисьора.

Подсказваш му, помагаш му, има техническа част, за която си отговорен, свързана е с камера департамента. И другото е, че трябва да си настроен да мислиш творчески. Има доста логическо мислене, както и технически неща, които трябва да се спазват.”
Категорична е, че снимането на филм и сериал са две много различни неща. По работата си в “Откраднат живот” тя разбира колко по-труден е процесът по заснемането на проект с дълга сюжетна линия, който трае вече година и половина. “Сложно е, защото ние следим дори и най-дребните детайли. Примерно, ако в първи сезон, първи епизод героинята е казала “Аз не обичам шоколадов сладолед”, е много хубаво тази героиня никога да не я виждаме да яде шоколадов сладолед. Тези дребни подробности най-често се забелязват от зрителя. В процеса на работа и темпото, с което снемаме, понякога тези детайли се изпускат”, разказва Александрина.
А нейният път към киното започва още в студентските години. Във В. Търново тя учи в езиковата гимназия немски и руски и език. След това, като много нейни съученици, решава да се премести в София, където завършва културология в СУ “Св. Климент Охридски”. Там тя за първи път в живота си се среща с театралното и филмово изкуство, които мигновено грабват сърцето ѝ. По стечение на обстоятелствата попада в Театрална работилница “Сфумато”, където стажува в маркетинговия отдел. “Там се запалих по театъра. В период от 2-3 години изгледах възможно най-много постановки”, разказва Александрина. А писането ѝ е страст още от ученическите години.
През февруари 2015 г. съвсем

случайно попада на курс за сценаристи,

организиран от филмови студия Ню Бояна. “В курса се бяха записали хора, които вече си имаха професия, имаше такива като мен, които тепърва искат да разберат що е то кино и какво да правят с живота си. Дойде преподавател от САЩ, който специално се занимава със сценарно писане – Голан Рамраз. Той има много богат професионален опит и с голяма страст и желание ни разказваше за тази професия. Научи ни на много тънкости, правила и техники. Но остави всеки да си потъне в неговата история, да извлече възможно най-много от таланта си и да си покаже какво може”, спомня си Алекс.
“Финалът на курса беше много интересен. От над 20 написани сценария бяха избрани победители. На тези удостоени с трето и второ място им се даде възможността да ги презентират пред мениджъра на студиото и съответно да бъдат превърнати в проекти, които да излязат на екран. А този, който бе избран за победител, продължи в следващия етап на курса. Неговият текст бе разработен от студенти и заснет под ръководството на професионални режисьор и оператор от Холивуд. Този сценарий имах късмета да бъде мой. Доста неочаквано се случи всичко”, с въодушевление разказва младата търновка.
Този етап от живота си Алекс никога няма да забрави, защото той ѝ отваря вратите към един нов живот, изпълнен с много възможности и творческа енергия.
Нейният печеливш сценарий разказва историята за младо момиче на име Кейт, което се сблъсква с препятствията в живота и ги преодолява с усмивка, намира щастие и любов, а финалът на филма е с хепи енд. “Изобщо не ми се беше случвало да напиша нещо толкова голямо – между 100 и 120 страници. Но се занимавах само с това и сега, като се връщам назад във времето, осъзнавам, че това е може би най-спокойният период в живота ми, а и най-продуктивният.

Изпитвах истински душевен комфорт, докато пишех”,

спомня си Александрина с топли чувства за това време.
Целият екип работи по заснемането на филма шест седмици, а сега се прави монтажът и музиката. “Силно се надявам, че продукцията ще бъде представена и у нас. И засега уговорката е да започне с фестивално участие. Очакваме го с нетърпение”, с вълнение споделя своите очаквания Алекс.
Докато траят снимките по филма, тя за първи път се запознава с професията на скриптъра. Първо се пробва в ролята на режисьор, но решава, че поне за момента това не е нейното амплоа, “защото скриптърството ми остана много на сърце и си казах това ще е, с това ще се занимавам. И започнах да си търся професионален проект в Бояна, в който да бъда стажант”, разказва тя.

Тя споделя, че за момента
иска да продължи да се развива в тази професия,

но таи желание в себе си да работи и по големи филмови проекти, а не само в сериали. “В един момент, като се понатрупа напрежението, предполагам, че ще искам да се върна към онзи душевен комфорт, който изпитвам при писането. И сега, от време на време, като имам свободна минутка, се позамислям за идейки за сценарий, надрасквам си нещо на лист хартия. Но писането изисква муза и свободно време. Нещо, което в момента не ми се получава. В нашия екип постоянно се шегуваме, че животът ни е откраднат, защото сме потънали много сериозно в този проект”, но въпреки това искрата на писател и мечтата да създава нови светове, които да оживеят на екрана, не е напуснала сърцето и душата на Александрина. Тя е оптимист за бъдещето и вярва, че с много труд и желание могат да се постигнат невероятни успехи в българското кино. Уверена е, че българският зрител ще има възможност да се наслади на качествени, креативни и разнообразни филми и сериали. Но за да случи това, тя е категорична, че трябва да се намери златната среда между сценаристите и хората, които финансират проектите: “и едната, и драгата страна трябва да направят компромис. Едните да дадат малко повече пари, другите да си поразвият съзнанието и да напишат нещо по-интересно”, усмихва се Александрина.
Михаела ДАВИДОВА, сн. Ню Бояна Филм Студиос и личен архив

Пътни строежи - Велико Търново