Своя неповторим стил в изкуството представя в юбилейна изложба Милен Джановски

Публикувано на чт, 12 Окт. 2017
222 четения

Своя неподражаем стил в модерното изкуство, съчетал в себе си съвършенството на природата и блясъка на духовното, представя в юбилейна изложба великотърновският художник Милен Джановски. В нея той показва около 50 творби от различни етапи на своето творчество. Те са подредени в Художествена галерия “Борис Денев” и ще гостуват там до 25 октомври. Експозицията беше открита снощи и е посветена на 50-ия рожден ден на известния творец.
Тръгнал от графиката, Милен непрекъснато експериментира и търси нови изразни средства в изкуството. През годините авторът преминава през опити с цвят, фактура и разнообразни пластични материали, металът обаче е “главен герой” или акцент в картините му. Нетрадиционната смесена техника, която използва в творенията си, е негово изобретение. Той самият, шегувайки се, я нарича “техниката на художника електроженист”.
“След като завърших университета, цели три години не съм се занимавал с изкуство. Когато реших да му се посветя, мислих дълго в каква посока да поема, защото не искам да приличам на никой друг на тази планета. Търсих нещо, което да е като моя запазена марка, и го открих. Ако приличаш дори малко на някой друг, има ли смисъл да твориш. Има стотици творци, които си приличат, затова, ако нямаш своя почерк, е по-добре да се откажеш”, усмихва се Милен. “Чувствам се в моя път и се радвам, че работите ми могат да бъдат видени и усетени от хората”, признава той.
Милен Джановски е възпитаник на Средното художествено училище в София. През 1994 г. завършва графика във Великотърновския университет в класа на проф. Никола Хаджитанев, а сега е главен асистент по графика във Факултета по изобразително изкуство. “Покрай графиката се родиха и пейзажите от метал, а в обработката му използвам много графични техники. Така, в творческо търсене, започнаха да се появяват нови неща, които ми харесват, затова се опитвах да ги развивам. В крайна сметка целта ми беше да предам на метала, който е студен материал по своята същност, по-голяма топлина и усещане за уют. Мисля, че се получи. Сега не мога да се отърва от метала, това е моят подпис”, споделя авторът.
В изкуството на Милен идеята на комерсиалното тотално отсъства. “Никога не съм правил изкуство с идеята да продавам, а по-скоро, за да продавам. Така че съм освободен от това бреме. Покрай алпинизма навлязох в строителството, парите си изкарвам от там. Щастлив съм, че ръцете ми са развързани да правя каквото си искам в изкуството, а не да седя по галериите и да се кахъря дали днес ще продам нещо”, не крие удовлетворението си Милен Джановски.
Според него комерсиалното поставя твореца в огромни рамки. “По-скоро бих умрял от глад, отколкото да седна да рисувам Самоводската чаршия и да се опитвам да я продам на чужденци. Това са неща, с които художникът може да се занимава до 1 курс на академията. След това неговата ролята става съвсем различна. В общи линии се опитвам да рисувам неща, които човек не би могъл да види и да снима, защото в момента добрият фотограф е равностоен на добрия художник. С тази техника човек вече може да направи всичко. А пък художникът трябва да представя друг свят, който да материализира върху платното, и човек, като го види, да му повлияе”.
Може би затова сюжетите, които присъстват в платната на Милен, са извлечени от природата, като творецът се е постарал да ги пречупи така, че тази връзка да не се изгуби. За да фокусира вниманието на зрителя върху природата, той целенасочено отбягва внасянето на човешки фигури.
В 24-та си поред самостоятелна изложба той е събрал картини, които са останали в ателието му след изяви през последните 20 години. Три от монументалните му пейзажи с метал са чужда собственост – на галерията “Борис Денев” и на брат му. Показва и три от дипломните си работи, с които е завършил обучението във ВТУ.
Златина ДИМИТРОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

Пътни строежи - Велико Търново