Свищовското златно съкровище замина за Австрия и Норвегия

Публикувано на пн, 20 Мар. 2017
81 четения

Свищовското златно съкровище ще бъде представено в две престижни изложби в Австрия и в Норвегия. Сега то е подредено в Музея за история на изкуството във Виена, посветена на металите и ресурсите през Бронзовата епоха в източните части на Балканския полуостров. Експозицията е открита преди броени дни и е част от съвместен научен проект на българската и австрийската академии на науките.
В изложбата във Виена участват и други съкровища от Бронзовата епоха, съхранявани в регионалните и общински музеи в България. Организатор от българска страна е Националният археологически институт с музей при БАН. Експонатите от Свищов ще останат в австрийската столица до 25 юни.
През есента съкровището ще гостува и в старата столица на Норвегия. Най-внушителните предмети от колективната сбирка ще бъдат показани в Градския исторически музей в Берген. Изложбата носи името “Легенди в злато. Тракийски съкровища от България” и ще бъде официално открита на 1 септември от норвежкия министър-председател.
Предмети само от 12 музея от България са подбрани за изложбата, а един от тях е Градският исторически музей в Свищов. Той ще предостави златните накити и бронзовите брадви от съкровището, които датират от средата на II хилядолетие пр. Хр., и глава от бронзова статуя на знатен мъж от първата половина на III век сл. Хр. Норвежкият музей ще извърши реставрация на стойност 10 000 лв. на бронзовата глава. Тя е открита при проучванията на римската извънградска вила до Посетителския център в Нове.
Свищовското съкровище е на близо 4 хиляди години и се състои от 13 златни накита и шест бронзови предмета. Те бяха намерени през 2011 г. в глинен съд, заровен в земята. Откривателят на съкровището Росен Тодоров го дари на Градския исторически музей в града. Сега там са изложени само репликите на златните накити.
Златина ДИМИТРОВА

Пътни строежи - Велико Търново