Студенти от ВТУ направиха модно ревю с дрехи от времето на соца

Публикувано на ср, 3 Дек. 2014
846 четения

Атрактивно ревю с дрехи от времето на соца представиха студенти от ВТУ.

Истинско модно ревю с дрехи от времето на соца направиха вчера студенти от Великотърновския университет. Те показаха повече от 50 тоалета от 50-те до 80-те години на XX век. Сред тях имаше униформи, всекидневни и официални облекла дрехи, включително сватбени и абитуриентски рокли. Одеждите са предоставени от студенти и преподаватели, а някои от тях са дарения на търновската алма матер.
Дефилето започна с униформени облекла и посланието от онези години – всички да изглеждат еднакви, за да се мислят за равни. Пръв на импровизирания подиум излезе младеж с бригадирска униформа от 50-те години, иронично наричана “въшкарник”. Костюмът в цвят “каки” е сред първите униформи, постъпили през 1952 г. във фонда на Музея в Димитровград. След това се заредиха бригадирски облекла от 60-те и 70-те години, момчешки ученически костюм, тъмносиня престилка с бяла якичка, официални облекла на малките чавдарчета и пионерчета. Студентите показаха и как е изглеждало традиционното облекло на работещата делова жена през социализма – със синя манта, бяла риза, червена пола и барета.
Истинска сензация бяха роклите за Нова година, манифестация или други официални поводи, шити вкъщи от майки, баби или каки.
“Визии от “онези” 45 години” бяха нарекли своето културно-образователно мероприятие студентите. Събитието бе организирано по повод наближаващия студентски празник и 25-годишнината от демократичните промени в страната от клуба “Старопрестолни етнолози” и Центъра за етнология и културна антропология към ВТУ. Техни партньори бяха Ателие “История и памет”, Центърът за изследване на комунизма, историческите музеи във Велико Търново, Димитровград, Варна и частни колекционери, предоставили свои експонати.
Ревюто се проведе на фона на гостуващата фотографска изложба “Димитровград в АТРИУМ – минало с бъдеще”. Експозицията показва емблематични архитектурни обекти от града на “синеблузите”. Част от тях представят България в транснационалния културен маршрут, създаден по проекта “Архитектура на тоталитарните режими от ХХ век в градското управление”, разказа докторантът Илия Вълев от “Старопрестолни етнолози”. “Нашата цел е да стимулираме младите хора да потърсят повече визии към социалистическото ни минало. Те са тези, които могат да преосмислят наследството от онова време и да потърсят начини за неговото съвременно използване. Да дадат оценка независимо дали тя е положителна, или отрицателна”, сподели още Вълев.
Мероприятието завърши със скромна другарска почерпка с някои типични за онова време храни и напитки – лимонада, лимонови резенки, локум, вафли “Чайка” и бонбони “Амфора”.
З. ГЕОРГИЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

Пътни строежи - Велико Търново