Старопрестолната гимназия по икономика стана домакин на състезанието по счетоводство

Публикувано на пн, 31 Мар. 2014
328 четения

20 ученици от професионални училища в цялата страна участваха в Национално състезание по счетоводство. В продължение на два дена домакин на форума беше Старопрестолната гимназия по икономика. Надпреварата се организира от Министерство на образованието и науката и Регионален инспекторат по образованието във Велико Търново.
На първо място с 80 т. от максимален 100 се класира Дияна Безинска от ПГ по икономика в Благоевград. Втора със 79 т. е Соня Цветкова от НТГ в Пловдив. Третото място със 77 т. извоюва Яница Гугушева от ПГ по лека промишленост и икономика “Атанас Буров” в Г. Оряховица. Призьорите бяха отличени с медали, грамоти, предметни и парични награди, а останалите състезатели и придружаващите ги учители също получиха грамоти за участие и предметни награди. Фондация “Атанас Буров” традиционно предостави на тримата най-добри ученици премии в размер на 300, 200, 100 лв. От “Микроинвест” наградиха всички ученици с възможност за стаж във фирмата, а на учителите – безплатен лиценз за счетоводната им програма. “Банка ДСК” също даде награди.
По регламент състезанието се провежда на два етапа – училищен и национален. В него участват ученици от 11 клас на гимназиите, в които се изучава счетоводство. До националния кръг се допускат класираните от 1 до 20 място от училищния кръг, който се е провел на 15 февруари. Състезанието се провежда под формата на компютърен тест, който е базиран на задължителната професионална подготовка за професия “Оперативен счетоводител”.
За финала в търновското училище се събраха представители на МОН, образователния инспекторат, преподаватели от ВТУ и работодатели. На срещата между тях и учителите, подготвили учениците, бяха обсъдени изискванията на бизнеса относно професионалните и личностни компетенции на бъдещите счетоводители и приемствеността между средното и висшето образование.
В деня преди състезанието участниците бяха очаровани от културно-историческите забележителности на Велико Търново. Те им бяха представени от участниците в клуб “Млад екскурзовод”, който е създаден в гимназията по проект УСПЕХ на МОН.
Златина ДИМИТРОВА

Пътни строежи - Велико Търново