Шофьор на снегорин: “Свикнали сме с благословиите”

Публикувано на ср, 11 Ян. 2017
1510 четения

Йордан Йорданов, шеф на “Нелсен Чистота”, която извършва снегопочистването във В. Търново, дава последни указания на Мирослав, преди да тръгне да разрива улиците.

В дните с най-обилен снеговалеж Мирослав минава по 365 км в града

Студът, снегът и почистването на улиците са основна тема през последните дни. Във вторник преди обяд отново вали, а наш екип решава да се качи в един от комбинираните багерии, които чистят из Велико Търново. В кабината е сравнително топло, но доста шумно. Шофьорът Мирослав Иванов обяснява, че задачата му е да разчисти снега около здравната каса. 35-годишният мъж от 15 години се занимава с механизация, а със снегопочистване от 6 години. Зимно време, освен комбинирания багер, кара и една от машините, които разпръсват инертните материали – пясък, сол и айсмел. В дните с най-обилен снеговалеж му се е случвало да измине по 365 км в града.
В социалните мрежи постоянно критикуват Миро и колегите му, че карат снегопочистващите машини с вдигнати гребла. “Ако някоя от машините е преминала с вдигнато гребло или е било поради факта, че е счупена и се е отправила за ремонт в базата, или преди нея е разпръснат инертен материал за преборване с леда”, категоричен е той.
Най-честите проблеми, пред които е изправен, когато чисти, са свързани с безразборното спиране. “Има и много некоректни шофьори, които не дават предимство. В много случаи са неподготвени, с летни гуми, започват да буксуват и снегопочистващата техника не може да си свърши работата. Другият голям проблем, който обезсмисля нашата работа, е свързана с връщането на снежната маса на пътното платно от страна на шофьорите”, коментира още той. Пояснява, че когато има спрели автомобили, се почиства само едната част на платното. В такава ситуация снегопочистващата машина натиква част от снега към автомобила. Шофьорът, като дойде, го връща отново на платното, за да може да излезе, и се получава омагьосан кръг. А когато въпросната снежна маса се върне на платното, колите го отъпкват и все едно, че не сме минавали, ядосва се Мирослав.
Допълва, че трудно се работи под напрежение. “Гражданите си мислят, че всичко трябва да стане веднага. Все още не е възможно да ловим снежинките във въздуха. Стараем се да действаме бързо. Първо обработваме главните улици, после второстепенните, районите около училищата, болниците”, обяснява шофьорът. Уточнява, че извозването на снега, който сега събира, ще стане, когато Общината се разпореди.
През зимата, когато няма сняг, машините се преглеждат, подготвят се, за да са в изправност. Питам го какво работи в останалите сезони от годината. Обяснява, че когато няма сняг, с багера прави оборки около контейнерите, почиства битови и строителни отпадъци, които са хвърлени на най-различни нерегламентирани за това места.
Свикнал е с “благословиите”, които се отправят към него от недоволните граждани. Убеден е, че като цяло трябва да се промени манталитетът на мислене на българина. “Говорим, че искаме да сме в Европа. Това означава, че трябва да мислим като тях. Бил съм 2 години в Германия, и там вали сняг, затрупва ги, улиците в определени моменти са непроходими, но там никой не роптае, намират начин да се справят сами до момента, в който снегопочистващата техника пристигне. Единни са, а ние не гледаме как да се оправим, а предпочитаме да ругаем по другите. Малко са тези, които почистват пред офисите и домовете си. Много по-лесно е да е виновен някой друг”, казва Мирослав, докато се опитва да преодолее поредната колона от неправилно спрени коли, за да си свърши работата.
Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

Пътни строежи - Велико Търново