Сграфито пано застрашава живота на туристите

Публикувано на пт, 17 Мар. 2017
1094 четения

Огромното сграфи пано, което пресъздава Велчовата завера, може да се срути върху главите на туристи и минувачи в старата част на Велико Търново. За това сигнализираха читателите на “Янтра ДНЕС” вчера. Декоративната композиция е разположена върху калканна стена на стара къща на входа на Самоводската чаршия от към ул. “Опълченска”.
Между фасадата и паното се е образувала фуга, която минава по цялата височина на сградата. Че има проблем с отлепената и наклонена бетонна стена показват и разкъсаните маркерни ленти, които са разположени по фугата. Около паното всеки ден минават стотици търновци, гости на града и клиенти на съседния хотел, а непосредствено до сградата има паркинг. Екип на “Янтра ДНЕС” видя как някои от туристите с недоумение разглеждат тръгналата да се руши стена и дори я снимат за спомен.
“Паното е самостоятелна конструкция от колони и греди с пълнеж от тухли, така че няма как да падне, освен ако къщата не започне да пропада. Преди няколко години експертна комисия направи оглед и установи, че в следствие на проблеми с покривната конструкция на къщата е проникнала вода, която е предизвикала изронване на композицията. По предписание на Общината, собствениците на къщата предприеха необходимите мерки. Те извършиха ремонт на покрива и покриха с ламарина конструктивната фуга”, обясни арх. Донка Колева, главен експерт в Дирекция “Култура и туризъм”.
За лошото състояние на паното и необходимостта спешното му обезопасяване в Общината са сигнализирали собствениците на къщата, граждани и експерти, заяви Мартин Пандулчев от отдел “Устройство на територията” в Общината. Той увери, че стопаните на имота са започнали да реставрират сградата, дори вече са подменили дограмата, което видя и екип на “Янтра ДНЕС”. “Но и те, като всички, които минават в тази част на града, са притеснени паното да не падне. Затова временно изчакват и разчитат Общината да реши проблема”, каза още експертът.
Паното е изпълнено през 70-те години на миналия век. Посветено е на Велчовата завера от 1835 г. Поставено е точно на мястото, където са били обесени четирима от участниците в заверата, начело с нейния водач Велчо Атанасов-Джамджията.
Златина ДИМИТРОВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

Пътни строежи - Велико Търново