Със спектакъла “Покаяние” театър “Старостолица” отбелязва 180-годишнината на Васил Левски

Публикувано на пн, 17 Юли 2017
245 четения

С постановката Иван Митев и Георги Василев тръгват на турне в страната

Спектакъл за изстраданите истини, духовната изповед и покаянието посвещава на 180-годишнината от рождението на Васил Левски Малък драматичен театър “Старостолица”. Постановката носи името “Покаяние” и е по текст на Константин Илиев от прочутата му пиеса “Великденско вино”. Неин режисьор е Георги Василев, а в образа на поп Кръстьо Никифоров, Дякона и другите исторически личности в нея се превъплъщава единствено актьорът Иван Митев. Той е носител на награда за култура на Община Велико Търново за 2017 г.
Премиерата на “Покаяние” е на връх 18 юли, когато цяла България ще се поклони пред паметта на Апостола на свободата. Представлението ще бъде от 19 часа в Регионална библиотека “П. Р. Славейков” във Велико Търново. То ще се играе там и два дена по-късно – на 20 юли, също от 19 часа.
“Това е едно драматургично изследване на вътрешното страдание, което не криволичи между истина и неистина, а търси правдата на времето. Образите, които са създадени вътре, са от хрониките, затова са исторически достоверни. Сред тях освен Левски и поп Кръстьо са Марин Поплуканов, Христо Латинеца, Цвятко Хаджипавлов, Марийка и Николчо Сиркови, войводата Тодор Кирков и др. Всяка казана дума в този спектакъл е изстрадана и е като калдаръм на историята”, обяснява режисьорът Георги Василев.
Той разказа, че в оригиналния текст на Константин Илиев, писан през 70-те години на миналия век, са включени много цитати от Библията и исторически документи, а в неговия прочит много от тях липсват. “Прави впечатление, че драматургът е подходил изключително искрено и честно към епохата. Ние обаче сме се постарали да насочим вниманието към вътрешния свят на поп Кръстьо и отношенията му с Левски, защото искаме този спектакъл да звучи като изповед”, призна режисьорът, който е и създател на театър “Старостолица”. Любопитното е, че в репликите на духовника има много цитати от тефтерчето на Апостола.
В оригинала на пиесата присъства още един герой – немия клисар Гочо, а в “Покаяние” в този образ ще влязат зрителите, които, по думите на Георги Василев, ще онемеят под въздействието на истината. Всъщност всички упреци и изповядани истини са насочени към публиката, която е другият главен герой в спектакъла. “Тъжното е, че съвременните деца и младежи познават само плакатната истина за Левски, а с този спектакъл ние искаме да им помогнем сами да стигнат до неговия духовен образ”, посочи режисьорът.
“Работя по този спектакъл още от 1976 г., когато като студент случайно прочетох текста. Той ме завладя напълно и си казах, че един ден ще изиграя тази пиеса. Тя е уникално постижение, истински апогей на българщината и на желанието на българина да постигне господство на духа”, призна Иван Митев. Той сподели, че сега използва текста от пожълтелите листи, които сам е набрал на пишеща машина преди около 40 години. “Години наред работя над този текст, а от началото на 2017 г., когато с Жоро решихме да направим постановката за 180-годишнината на Левски, на практика живея само с него”, не крие емоциите си обичаният актьор.
Той обясни, че действието в пиесата се развива по времето на Стамболов, а поп Кръстьо разказва своята гледна точка за събитията от преди 1872 г., когато Левски митарства из страната, за да създава революционни комитети. На финала актьорът изпълнява на живо любимата песен на Апостола “Отдавна ли се моме калугерица?”. За музикален фон на спектакъла служи тъжно изпълнение на гъдулка.
“Твърде много нихилизъм и отчаяние има в България в последно време. Затова заедно с ръководството на РБ “П. Р. Славейков” сме си поставили една цел – да обиколим със спектакъла библиотеки, читалища и музеи в региона. Иска ми се след представлението, провокирани от изповедта на поп Кръстьо, да можем да разговаряме с хората за ролодюбие и други изгубени ценности. Имаме изключителни личности, а Левски е един от тях, но властимащите правят всичко възможно той да не се превърне в икона. Крайно време е да започнем да се водим по духовността на онези хора, които са се самопожертвали в името на родината”, каза Иван Митев.
След двете представления във Велико Търново, до края на юли спектакълът “Покаяние” ще гостува в Елена, Дряново, Бяла черква, Павликени, Бяла, Полски Тръмбеш, Казанлък и др. На 17 август творческият тандем ще участва с постановката във фестивал на изкуствата в Иракли. Там ще представят спектакъла в старинна църква, строена през 1850 г. Арт събитието се организира с благотворителна цел, а събраните средства ще бъдат вложени във възстановяването на храма.
За реализирането на последния си творчески продукт екипът на “Старостолица” изказа специална благодарност на директора на МДТ “Константин Кисимов” Васил Вълчев. Той е предоставил камерна зала на театъра за репетициите, а театър-майсторът Атанас Пангелов е помогнал за конструирането на декора. Светла Жекова е работила над костюмите, а Атанас Пасторка и Петьо Атанасчев имат заслуги за издирването и аранжимента на любимата песен на Левски.
Златина ДИМИТРОВА
сн. личен архив

Пътни строежи - Велико Търново