Родителите на децата от ОУ “Бачо Киро” ще следят по смартфоните за отсъствия, уроци и домашни

Публикувано на чт, 14 Сеп. 2017
442 четения

Родителите на ученици от великотърновското ОУ “Бачо Киро” ще могат да получават на смартфоните си всякаква актуална информация за учебния процес. Модерната електронна система в училището ще бъде въведена поетапно до 4 години. Инициативата е на училищното ръководство, което разработи и защити проект пред просветното министерство. Сега то е сред десетте училища от област Велико Търново, които бяха включени от МОН в списъка на иновативните. Проектът, с който ръководството на учебното заведение завоюва този статут, носи името “Управление на училището и образователния процес в съвременното информационно общество”.
За да се запознаят отблизо как функционира системата за електронно управление в едно учебно заведение, екип от 14 педагози от “Бачо Киро”, водени от директора Владимир Николов (на снимката), гостува на естонско училище в столицата Талин. Учителите са обменили опит със своите колеги и по отношение на прилагането на информационните технологии в образователния процес. Средства за пътуването на търновските преподаватели до Естония бяха отпуснати от МОН.
Чрез специална електронна платформа родителите на възпитаниците на “Бачо Киро” ще получават онлайн информация за оценките на децата си, темата на преподадения урок, възложените домашни работи, отсъствия, присъствия, самооценката на ученика. Желаещите да ползват услугата ще получат служебно IP адрес, обясни Владимир Николов. По думите услугата ще се реализира чрез преструктуриране на електронния дневник, с който училището вече разполага.
“С тази иновация сме си поставили за цел да обединим целия наличен технически и кадрови ресурс, с който разполагаме в училището, и да насочим усилия към ефективно използване на информационните технологии. Искаме информацията, която постъпва при нас, да бъде систематизирана и подредена по такъв начин, че да можем да вземаме бързи и адекватни управленски решения. Желанието ни е да разтоварим учителите и администрацията, както и да улесним родителите и институциите, които се нуждаят от нашата помощ”, посочи директорът.
Той припомни, че екипът на “Бачо Киро” е запознал със своята идея лично министъра на образованието Красимир Вълчев по време на срещата на младите учители, организирана от търновското училище. Той е обещал да съдейства педагозите да гостуват на своите колеги в Естония. Държахме да намерим партньори в тази страна, защото има солиден опит в прилагането на електронното управление на всички нива, посочи училищният шеф.
В групата на “Бачо Киро” за визитата в Талин са били включени ръководителят на компютърните кабинети Никифор Тодоров, двете зам.-директорки Мила Велчева и Елеонора Чергеланова, педагогическият съветник, учители и административен персонал.
Златина ДИМИТРОВА

Пътни строежи - Велико Търново