Психологът Адриан Аврамов: “Над 50 % от българите страдат от постваканционна “треска”

Публикувано на вт, 12 Сеп. 2017
472 четения

Човек трябва да обича работата си, за да няма
стрес след отпуската, препоръчва специалистът

Човек трябва да обича работата си, за да няма стрес след отпуската, казва Адриан Аврамов, психолог и психотерапевт, ръководител на Центъра за психологическо консултиране и психотерапия “Логос” във Велико Търново. Някои дори говорят за депресия, но това е силно казано. При всички случаи трябва да се настроим за работа още преди да е свършила отпуската. Този факт трябва да се приеме като нещо нормално и не бива да се поддаваме на самовнушения и тревога как ще се адаптираме. Според Аврамов, най-лесният начин за адаптация е да не се впускаме да работим 100 процента още от първия ден, а и това няма как да се получи, тъй като още сме под емоциите на отпуската. А и с това трябва да са наясно и самите работодатели, които не трябва да изискват пълна работоспособност. Ако пък сложим някаква снимка от преживяната ваканция на бюрото, тя ще ни мотивира да влезем в крак по-бързо. За миг се излиза от работния процес, приятните спомени нахлуват и ни мобилизират да работим по-добре.

Измислица, патология или натрапчивост
е стресът след отпуската?

Изнервящо е, ако постоянно си мислим как няма да ни се работи първите дни в офиса или в цеха, когато сме в отпуска. И започваме да се самонавиваме вместо да почиваме активно. Появява се главоболие, умора, изтощеност, което може да продължи и след отпуската. Това състояние може да го преодолеем със спорт и продължителни разходки сред природата. Освен това, през ваканцията трябва да се абстрахираме от социалните мрежи, които могат допълнително да ни стресират и депресират. Няма защо да се интересуваме какво се случва в родния град или страната. Днес ни залива много негативна информация за катастрофи, убийства и самоубийства, отвличания, агресия на пътя. То просто липсват добрите новини с положителни емоции, отчита психологът.
Има го и обратния вариант, през ваканцията да сме в отлично настроение, което после да продължи и през първите дни на работа. Звучи парадоксално, но тук трябва да търсим и други причини. Някои от нас си имат проблеми в семейството и работата за тях е като отдушник, чакат с нетърпение да се върнат в офиса. Има и случаи, когато някой не иска да си вземе отпуската само за да не бъде вкъщи или на ваканция. Например, има професии, които така са устроени, че не дават възможност за адаптация. Напрежението веднага погълва изпълнителите и те нямат време да мислят как точно да работят първите дни след ваканцията. При такива професии компромиси няма. Аврамов даде личен пример, че след такива напрегнати дни, след работа излиза на разходка, тренира в залата за фитнес, слуша любима музика и така разпуска.

Следваканционната “треска” трае най-много
до седмица, повече може да е болест
Ако продължи до месец стресът, това не е адаптация след отпуската. В случая трябва да се потърси специалист, защото човек може да е отключил някакво заболяване на психична основа, за което е необходима специализирана помощ.
Според проучване, над 50 на сто от българите страдат от постваканционна “треска”. А има и нещо друго. Човек събира всички ресурси през годината, за да си почине най-вече през лятото, но като се върне вкъщи, парите са свършили. Изпада в т.нар критично състояние. И за това не му е виновен работодателят или самата работа, нито пък колегите. Трябва добре да се пресметнат семейните ресурси, а не на морето, например, да харчим като за последно. Но ние, българите, не можем да си правим такава сметка. И през ваканцията си живеем така, сякаш няма да се върнем на работа. И после ни е криво първите дни, като причината за безпаричието не я търсим в себе си, а в следваканционната адаптация.
Аврамов обърна внимание и на един друг факт, който ни преследва през цялата година, а не само през отпуската. Как прекарваме неделята – пълноценно ли си почиваме, или непрекъснато си натрапваме мисълта, че в понеделник сме на работа. Тази натрапчивост направо ни изнервя, а неделята е ден за почивка и трябва наистина да си почиваме. Та нали вторник, сряда и т.н. също са работни дни, какво да ги мислим в неделя.
Да се върнем в неделя или в средата на седмицата от ваканция преди работа? И двата модела са работещи при различните хора. Според наблюденията на Аврамов обаче, по-голямата част от хората, които се връщат от отпуска в средата на седмицата, не се адаптират добре на работа в понеделник. Тогава човек се самоотпуска и не се настройва за първия ден. А и се случва, че отпускарите се връщат по-рано у дома, за да си починат от почивката, което е парадокс. Затова по-добре е да се върнеш от отпуска в неделя и в понеделник да разказваш на колегите си за преживяванията. Това споделяне е благотворно, тъй като то се подема и от останалите колеги и адаптацията е незабелязана.
Когато вземаме отпуска за ваканция, това е здравата почивка. Но когато това го правим, за да извършваме ремонти, да стягаме зимнина или да прибираме дърва за зимата, а може и да сме си взели бумагите и да пишем у дома, това е безумие. За ремонтите например може да потърсим майстори,за да не се тюхкаме после, че през отпуската не сме успели да си починем. Иначе се връщаме на работа и всичко ни е криво. Когато наистина се налага неотложен ремонт, трябва да има и дни за почивка със семейството.
Колкото по-дълга е отпуската, толкова по-добре човек си почива. Днес българинът е стресиран на работното място всеки ден и мисли непрекъснато дали ще успее да свърши зададената работа. Тази натрапчивост се пренася вечерта и вкъщи. Наблюдения показват, че ако всеки ден вечер след работа по някакъв начин си почиваме, нямаме стрес след отпуската. Такова разтоварване е играта на народни танци след работа. Не случайно тези танци са хит в последно време и наши пациенти разказват, че след това се чувстват много добре и са заредени с нови идеи и желание за работа. Човек трябва да влага енергията си в нещо креативно, а не да стои пред компютъра, да яде и да пие само и да негодува срещу политиците.
Но бих посъветвал хората да не си взимат цялата отпуска наведнъж, препоръча психологът. Има напрегнати седмици и месеци, след които ваканцията просто е наложителна. Тази почивка просто ще помогне да се освободим от всекидневия стрес на работа. Ако се използва цялата ваканция, има периоди през годината, които налагат почивка, а няма как да стане, тъй като отпуската е използвана. Така напрежението продължава да се трупа в нас и може да избие в неприятни заболявания.
Плодовете и зеленчуците могат да ни адаптират по-добре към работата. Те засилват метаболизма в организма и ни тонизират, казва Аврамов. През есента сезонът е богат на слънчеви продукти с много витамини. С тях човек може да проведе и разтоварващи дни след богатите на трапези отпуски. А българинът, когато е на почивка, яде като за последно. Някои дори накрая на почивката си взимат и за вкъщи от общата трапеза. Това не бива да се допуска, е категоричен ръководителят на “Логос”.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. архив

Пътни строежи - Велико Търново