Проф. Анчо Калоянов получи наградата “Христо Г. Данов”

Публикувано: пн, 19 юни 2017 | Прегледи: 609
Намали шрифта Увеличи шрифта

Проф. дфн Анчо Калоянов от Великотърновския университет получи националната награда “Христо Г. Данов” за цялостен принос в националната книжовна литература. На церемония в Пловдив зам.-министърът на културата Амелия Гешева връчи приза на професора. Тържеството се проведе в дома на Патриарха на българското книгоиздаване Христо Г. Данов и бе част от ежегодната инициатива “Пловдив чете”.
Престижната награда за принос в българската книжовна култура е учредена през 1999 г. от Министерството на културата и се присъжда ежегодно. Насочена е към всички творци, свързани със създаването и популяризирането на книгата – автори, преводачи, издатели, художници, критици, библиотечни дейци, книгоразпространители. Неин обект са всички жанрове в областта на литературата – художествена литература, хуманитаристика, литература за деца, електронно издаване и нови технологии. Наградата представлява малка пластика, диплом и парична сума.
Директорът на Регионалната библиотека “П. Р. Славейков” в старата столица д-р Иван Александров е номинирал проф. Калоянов за отличието. Библиотечният шеф заедно с Георги Ангелов, Румен Леонидов, Цочо Бояджиев и Кирил Гогов е участвал в журито, избрало най-добрите тази година.
Проф. Анчо Калоянов е възпитаник на търновската алма матер, където завършил българска филология. Обект на научните му интереси са архаичните пластове на българския фолклор (митология, езичество, шаманство), както и проблемите на българската култура. Проф. Калоянов е белетрист, член на Съюза на българските писатели от 1980 г. Автор е на около 10 книги, а по разказа му “Страдивариус” от сборника “Седмият живот” е заснет едноименен филм.
Продължителната изследователска научна дейност на професора в областта на българската култура е съпроводена и с целенасочена работа като преподавател. Негови възпитаници са изтъкнати изследователи в полето на фолклористиката, етнологията и литературознанието, научни и музейни работници, журналисти и учители.
Златина ДИМИТРОВА, сн. архив

Повече в Общество
Затвори