Представят книга с литературна анкета, в която главен герой е Анчо Калоянов

Публикувано на пн, 20 Мар. 2017
112 четения

Книга, която включва литературна анкета с големия белетрист и фолклорист Анчо Калоянов, ще бъде представена във Велико Търново. Сборникът е подготвен от проф. Иван Станков от ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” – близък приятел и колега на известния писател. Книгата излиза на 23 март заедно с четвъртото издание на историческия роман “Димитър Злочести и Войводата Патрев” от Анчо Калоянов, който се радва на голям интерес от страна на читателите.
Официалната премиера на “Литературна анкета. Анчо Калоянов” ще бъде на 20 март от 17,30 ч. в Регионална библиотека “П. Р. Славейков”, а събитието се организира от издателство “Хермес”. То е подготвило за печат и двете книги от и за Анчо Калоянов. По думите на Иван Станков анкета не е просто автоочерк на един заслужил човек. “Аз я оценявам по-скоро като принос към паметта на националната ни култура, като хартиен документален филм за живота и творчеството на един български интелектуалец от изключително висока проба”, споделя професорът.
Според него Анчо Калоянов заслужава анкета по няколко причини. “Първо, пише художествена проза на високо национално равнище. Второ, прави българска етнология на европейско ниво. Трето, развива медиевистични идеи от същия порядък. И четвърто, най-важното, като дългогодишен преподавател във ВТУ произвежда хора за първите три области. Струва си Анчо Калоянов да бъде разпитан и да бъде изслушан. За живота му, за написаните и прочетените книги. За авторите, с които съдбата го е срещала. За пътищата, които сам е прокарвал. За идеите, които е раждал, споделял или отхвърлял”, обяснява проф. Станков.
Включена е и авторска част на Анчо Калоянов, наречена “Пътеводител”. Тя съдържа “разказани” фотографии – за времето на снимката, за събитието и за участниците в него.
Златина ДИМИТРОВА

Пътни строежи - Велико Търново