Представят филм и изложба за празника на Килифарево

Публикувано на чт, 28 Авг. 2014
185 четения

Символите на Килифарево – двете църкви, часовникът, чешмата в двора на Историческия музей и старинните занаяти, са представени в документалния филм “Усукано по Килифаревски”. Кинолентата е посветена на три паметни годишнини – 650 г. от първите писмени сведения за селището, 130 г. от основаването на местното читалище “Напредък-1884” и 133 г. от създаването на българската държава. Премиерата ще бъде на 29 август от 19,30 часа в залата на читалището. Събитието е част от програмата за празника на Килифарево, чиято кулминация е в събота.
Филмът е заснет от екип на телевизия “Туризъм”. Автор на сценария е Надка Яламова, режисьор – Стоян Радулов, а оператор е Николай Василев. Във филма участват проф. Димитър Кенанов от ВТУ, монахиня Седония от Килифаревския манастир, уредникът от търновския музей Михаил Стойчев и Роман Петров от клуб “Традиция”, а текстовете е озвучавал актьорът Стефан Младенов.
“Църквата “Св. Арахангел Михаил” е съществувала още по времето на Втората българска държава. За нея преданието говори, че през 1518 г., когато султан Селим I издал заповед всички каменни християнски храмове, даже цариградските, да бъдат преобърнати в джамии, ходжата в селото, който бил голям приятел на местния свещеник, независимо от верските си убеждения му съобщил тайно султанската заповед. Тогава неизвестният църковен служител се решил на смела и героична постъпка. За да спаси храма от порутване и оскверняване, събрал всички ценности и го запалил. Три века по-късно на същото място била построена нова църква”, разказа Надка Яламова. Тази интересна история тя също е включила във филма.
В рамките на празничната програма в Ритуалната зала на кметството ще бъде открита и изложба. Нейната предпремиера е на 29 август от 10 ч., а официалното откриване е на следващия ден от 19 ч. В експозицията “Килифарево във времето” са събрани документи, снимки и вещи, които представят историята на селището от древността до наши дни. Тя е подготвена от РИМ – В. Търново, със съдействието на кметството и Държавния архив.
Специално внимание е отделено на развитието на занаятите, промишлеността, банковото дело, просветата и културата в Килифарево, както и историята на някои по-интересни местни фамилии.
З. ГЕОРГИЕВА

Пътни строежи - Велико Търново