Показват картините, дарени от твореца Иван Христов на В. Търново

Публикувано: пн, 20 Мар. 2017 | Прегледи: 74
Намали шрифта Увеличи шрифта

30 картини, дарени от художника Иван Христов на В. Търново, ще бъдат показани за първи път в изложба. Платната от колекцията са пейзажи предимно с местни сюжети и имат висока художествена стойност. Това е едно от значимите дарения от произведения на изкуството, правени в полза на старата столица. Експозицията е подредена в Изложбени зали “Р. Михайлов”, а официалното откриване е в понеделник от 17,30 ч.
Дарението на Иван Христова е направено през 1982 г.
Художникът е роден на 19 януари 1900 г. във Видин. През 1919 г. учи във Втора мъжка гимназия в София, а по-късно завършва живопис при проф. Никола Ганушев в Художествената академия. От 1927 до 1932 г. учителства в Трявна и Пловдив, след което се установява като художник на свободна практика в София. Умира на 27 март1987 г. в София.
За периода от 1924 до 1974 г. живописецът има 50 самостоятелни изложби. Платната му са показвани в Рим, Генуа, Варшава, Букурещ, Берлин. Авторът е отдаден изключително на пейзажната живопис. Чрез неговите картини оживява романтиката на Трявна, приказността на Белоградчик, Мелник, Видин, Родопите, Созопол. Рисува и възрожденската архитектура на притаените сред планините манастири – Рилски, Бачковски, Преображенски. Творбите на Иван Христов поразяват с красивата живописност на пейзажите от Велико Търново.
Златина ДИМИТРОВА

Повече в Общество
Затвори