Петчленно семейство остава на улицата, изваждат го принудително от общинско жилище

Публикувано на ср, 17 май 2017
3711 четения

Днес в 10,00 часа семейството на 23-годишната Зохра Филипова трябва да напусне общинското жилище, в което живее от 2002 година. То ще бъде принудително изведено от представители на общината и на полицията.
Зохра споделя, че не са закъснявали с плащането на наема си, който сега е 62 лв. Обясняват, че дори са сложили тапети, ламинат, бойлери и мивки. В момента в апартамента на ул. “Георги Измирлиев” в кв. Бузлуджа живее тя с двегодишното си дете, сестра ѝ, която е със сериозни здравословни проблеми, двама от братята ѝ, които учат в СУ “Вл. Комаров”. Единият е осми клас, а другият пети. Майка ѝ е починала преди година. Има още една по-голяма сестра, която вече не живее с тях.
От Община Велико Търново обясниха, че имат многобройни сигнали от останалите живеещи в блока, които известно време са оставяни без сериозни последствия. На семейството са писани само предписания да спазват обществения ред и норми. Но при нас постъпи жалба от живeeщите, придружена с протокол от общото събрание на блока, което по Закона за управление на етажната собственост е достатъчно основание за извеждане на тези хора, във връзка с това, че те не спазват обществения ред и създават проблеми на останалите живeeщи.
По Закона за управление на етажната собственост органите на етажната собственост могат сами да отстранят собственик или наемател, но тъй като жилището е общинско, те се обръщат към нас, разясни Маринела Джартова, началник на отдел “Управление на собствеността” в местната администрация.
В петък семейството е подало жалба в Административния съд, която той оставя без последствия, защото смята заповедта на Общината за извеждането им от имота за законосъобразна.
Семейството вече е подало жалба до Върховния административен съд, както и до Комисията по дискриминация.
Снощи по настояване на семейството беше свикано събрание на живeeщите в блока, на което съседите трябваше да кажат дали са съгласни семейството да продължи да живее в жилището. До редакционното приключване на вестника не станаха ясни резултатите от събранието.
Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

Пътни строежи - Велико Търново