Петрослав Белчев дари своя филм за Балканската война на училищата

Публикувано: чт, 20 Февр. 2014 | Прегледи: 167
Намали шрифта Увеличи шрифта

Младият режисьор Петрослав Белчев дари на училищата от област В. Търново своя документален филм за подвига на българите в Одринската епопея. 16-минутната лента носи името “С нами Бог. Часът на Одрин” и е посветена на 100-годишнината от Балканската война. Филмът ще може да се ползва с учебна цел в часовете по история в среден и горен курс.
Младежът връчи своето дарение на началника на Регионалния инспекторат по образованието инж. Розалия Личева вчера. Той избра това да се случи в СОУ “Емилиян Станев”, където е завършил средното си образование. “Тук срещнах и моя любим преподавател Иван Калчев, благодарение на когото заобичах историята”, сподели Петрослав. На премиерата на филма в училището присъства и директорът Кина Котларска, която също е историк.
“Изкуството е като щастието – трябва да го споделиш с хората, за да се почувстваш наистина удовлетворен. Надявам се с този филм и аз да помогна на децата да се влюбят в историята и поне за малко да почувстват прилив на национална гордост”, обясни студентът по кинорежисура в НБУ. Това е и причината поради която той се е постарал да представи битката за Одринската крепост като нещо значимо в българската история. Част от снимките са правени сред руините на укреплението край Одрин и на връх Шейновец, където се е състояла първата битка по време на Балканската война. Петрослав се е постарал да покаже и летището до Свиленград, за което малцина знаят, че е първото в света бойно летище.
Студентът е работил над продукцията в продължение на пет месеца, а финансирането е било подсигурено от РБ “П. Р. Славейков” по проект към Фонд “Научни изследвания” на образователното министерство. Той е не само режисьор на филма, но се е справил отлично и като сценарист, оператор и монтажист. Негови консултанти са историците проф. дин Милко Палангурски от ВТУ и директорът на военния архив в старата столица Светлин Радев. Двамата са и единствените наши съвременници, които участват в лентата. Шефът на архива е предоставил много архивни фотоси и документи, които също присъстват във филма.
Златина ДИМИТРОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

Повече в Общество
Затвори