Петрослав Белчев дари своя филм за Балканската война на училищата

Публикувано на чт, 20 Февр. 2014
193 четения

Младият режисьор Петрослав Белчев дари на училищата от област В. Търново своя документален филм за подвига на българите в Одринската епопея. 16-минутната лента носи името “С нами Бог. Часът на Одрин” и е посветена на 100-годишнината от Балканската война. Филмът ще може да се ползва с учебна цел в часовете по история в среден и горен курс.
Младежът връчи своето дарение на началника на Регионалния инспекторат по образованието инж. Розалия Личева вчера. Той избра това да се случи в СОУ “Емилиян Станев”, където е завършил средното си образование. “Тук срещнах и моя любим преподавател Иван Калчев, благодарение на когото заобичах историята”, сподели Петрослав. На премиерата на филма в училището присъства и директорът Кина Котларска, която също е историк.
“Изкуството е като щастието – трябва да го споделиш с хората, за да се почувстваш наистина удовлетворен. Надявам се с този филм и аз да помогна на децата да се влюбят в историята и поне за малко да почувстват прилив на национална гордост”, обясни студентът по кинорежисура в НБУ. Това е и причината поради която той се е постарал да представи битката за Одринската крепост като нещо значимо в българската история. Част от снимките са правени сред руините на укреплението край Одрин и на връх Шейновец, където се е състояла първата битка по време на Балканската война. Петрослав се е постарал да покаже и летището до Свиленград, за което малцина знаят, че е първото в света бойно летище.
Студентът е работил над продукцията в продължение на пет месеца, а финансирането е било подсигурено от РБ “П. Р. Славейков” по проект към Фонд “Научни изследвания” на образователното министерство. Той е не само режисьор на филма, но се е справил отлично и като сценарист, оператор и монтажист. Негови консултанти са историците проф. дин Милко Палангурски от ВТУ и директорът на военния архив в старата столица Светлин Радев. Двамата са и единствените наши съвременници, които участват в лентата. Шефът на архива е предоставил много архивни фотоси и документи, които също присъстват във филма.
Златина ДИМИТРОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

Пътни строежи - Велико Търново