Петко Казанджиев от ПМГ стана златен медалист в турнира “Иван Салабашев”

Публикувано на ср, 15 Ян. 2014
721 четения

Петко Казанджиев от ПМГ “Васил Друмев” във Велико Търново стана златен медалист в 22-ия национален математически турнир “Иван Салабашев”. Осмокласникът от профил “Информатика” на елитното училище е постигнал най-висок резултат в страната сред учениците от 8 и 9 клас. На церемония в Института по математика и информатика при БАН в София младежът е получил златното отличие заедно с грамота за първото място.
За бронзови медали от състезанието са се преборили още две деца от областта. Енислав Николов от ОУ “Иван Вазов” в Г. Оряховица е награден с бронза при второкласниците. Любомира Димитрова от СОУ “Н. Катранов” в Свищов също е бронзова медалистка в групата от 6 клас.
Турнирът “Иван Салабашев” се организира от Съюза на математиците в България под егидата на МОН. Състезанието е индивидуално и се провежда в Стара Загора, но някои градове в страната, сред които е и В. Търново, са си извоювали правото да бъдат локални организатори. Домакин на надпреварата за региона беше ПМГ, а задачите там решаваха 160 ученици от 2 до 12 клас.
Най-оспорвана е била конкуренцията сред третокласниците, като в групата са се състезавали 48 деца. Сред тях победители за областта са станали Жара Еленска и Антон Стоев от ОУ “Бачо Киро” в старата столица, които имат равен брой точки. Енислав е оглавил класирането при второкласниците, а Борислав Божинов от СОУ “Н. Катранов” в Свищов – при състезателите от 4 клас. Най-добре в област В. Търново при децата от 5 клас се е представил Денислав Бончев от СОУ “Ем. Станев”, а в 6 клас – Любомира от свищовското СОУ. Първо място при седмокласниците е заел Кристиян Варамезов от СОУ “Н. Катранов” в Свищов. Десетокласничката Виктория Маркилева от ПМГ се е справила най-добре със задачите сред учениците от 10, 11 и 12 клас.
Златина ДИМИТРОВА

Пътни строежи - Велико Търново