Първите у нас автобуси с асансьор тръгнаха в Горна Оряховица

Публикувано на ср, 12 юни 2013
1085 четения

Автобусите са удобни за майките с колички и трудноподвижните хора.

Първите в България автобуси, снабдени с асансьорна уредба за инвалидни и детски колички, вече обслужват пътници в Горна Оряховица. Те ще пътуват по линии № 10 от Г. Оряховица през Първомайци и Самоводене до В. Търново, № 14 от Г. Оряховица през Лясковец до В. Търново, № 45 Г. Оряховица – Първомайци – Поликраище – Янтра – Крушето и № 77 от Г. Оряховица до Миндя.
Автобусите са собственост на ЕТ “Надежда – Надежда Христова”. След конкурс превозвачът спечели линиите и сключи договор през февруари т.г. Според контракта фирмата е доставила 10 нови автобуса за четирите линии.
Превозните средства са “Otokar Vectio” и “МАN”, които покриват най-високите екологични норми: евро 4, 5 и EEV. Произведени са в периода 2009-2013 г. Повечето имат по 30 седящи места, плюс правостоящи, анатомични седалки, стоп бутони. Всички са климатизирани. 6 от новите автобуси са за превоз на трудноподвижни хора, като два от тях са с асансьорна уредба за инвалидни и детски колички, съобщиха от фирмата превозвач. В новата техника са инвестирани над 1,5 млн. лв. Направената инвестиция е изцяло в удобство на гражданите, коментира собственичката Надежда Христова.
В удобството на новите автобуси лично се убедиха кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, представители на Клуба на инвалида в града. В демонстрацията се включиха и майки с детски колички.
С доставката на 10 нови автобуса Горна Оряховица става градът с най-модерен обществен транспорт в страната, заяви кметът инж. Добромир Добрев.
Здравка МАСЛЯНКОВА, сн. Община Г. Оряховица

Пътни строежи - Велико Търново