Откриват възстановената екопътека до Преображенския манастир

Публикувано: чт, 16 май 2013 | Прегледи: 1728
Намали шрифта Увеличи шрифта
Преображенски манастир

На 19 май ще бъде официалното откриване на възстановената екопътека до Преображенския манастир. Подходите към нея са от квартал “Картала” и квартал “Варуша” във Велико Търново. Червено-бяла маркировка ще оказва маршрута за туристите и любителите на природата, съобщиха от Туристическо дружество “Трапезица-1902”.
Екопътеката е част от живописния пролом Дервента над река Янтра и един от маршрутите около града, който предлага възможности за отдих, туризъм и спорт, в съчетание с просторни панорамни гледки и опознаване на животински и растителни видове, водни, скални обекти и исторически находки.
Изградена е през 2001 година. от Туристическо дружество “Трапезица-1902” по проект на Училищен клуб по туризъм “ТУР-2000” при ОУ “Бачо Киро”, Велико Търново. През 2012 г. по идея на Туристическо дружество “Трапезица-1902” и с подкрепата на Обществена коалиция за здраве и Програма СИНДИ започна възстановяване на трите най-посещавани пешеходни туристически маршрути в околностите на града: до Преображенския манастир, до хижа “Божур” през манастира “Света Троица” и до с. Арбанаси през Ксилифор.
Със събраните средства от Коледния благотворителен бал на ТД “Трапезица-1902” през 2012 г., подкрепата на ДГС “Болярка”и положените над 200 работни дни доброволен труд на членове и приятели на туристическото дружество, сред които НВУ “Васил Левски” и ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, през 2013 г. по машрута до Преображенския манастир се възстановиха кътовете за отдих и обучение около двата водопада и местата за палене на огън. Водните препятствия са обезопасени с дървени мостове, труднодостъпните места – с парапети и стъпала.
Теренът е разнообразен – гористи местности, оформени от нискостъблени дървета и храсти, поляни и стеснения на пътеката, с леки скални спускания. Местата около Първо и Второ дере и водопадите предоставят съчетание на гледки и кътове за отдих сред красива през всеки сезон на годината природна среда – гора, падаща на пръски отвисоко вода, скални образувания. След излизане на билото, пътеката е с панорамни гледки, продължава през вековна широколистна гора, като към манастира преминава в горски път – лесно проходим и сенчест терен. Наблизо са разкопките на старо селище и стар манастирски комплекс.
Времето за преминаване по маршрута е около 2 часа (без почивките).
Преображенският манастир е основан през ХIV век. Сегашните му сгради са строени през ХIХ век. Оттогава датира и Съборната църква “Свето Преображение”, започната от майстор Димитър Софиянлията, заловен и обесен от османските нашественици заради участието му във Велчовата завера. Уникалният с архитектурата си храм е напълно завършен от Уста Колю Фичето и стенописван от друг виден български майстор – Захари Зограф. В продължение на три години (1849-1851 г.) той работи върху някои от шедьоврите на възрожденското ни изкуство – олтара на храма (живопис и икони) и стенописа “Колелото на живота” (на външната стена на църквата). Впечатляващи са и майсторската дърворезба от ХIХ век “Царските двери”, както и монашеските сгради с обширни чардаци, също дело на Колю Фичето. В съседство е имало още две по-малки църкви, унищожени в годините от срутване на скални маси.

Повече в Общество
Затвори