Обогатяват експозицията за Апостола в музея с документи на Христо Иванов-Големия

Публикувано на пн, 17 Юли 2017
97 четения

Два музея във Велико Търново отново ще посрещат безплатно посетители, а поводът е 180-годишнината от рождението на Васил Левски. Ден на отворените врати на 18 юли ще има в музейните експозиции “Възраждане и Учредително събрание” и “Затвор”, които ще посрещат туристи от 9 до 16 часа. Там търновци и гостите на града ще могат да видят оригиналните вещи на Апостола, неговото лично оръжие, и сабите на неговите съратници Христо Иванов – Големия, Матей Преображенски и Иван Кършовски.
В чест на паметната годишнина в специална експозиция в Конака за първи път ще бъдат показани оригинални документи и свидетелства на съратника на Левски Христо Иванов – Големия. Досега те са били съхранявани във фондовете на Регионалния исторически музей. Сред тях има два оригинални портрета на търновския революционер. Любопитно е писмото от членовете на дружество “Български Лев” в Севлиево, с покана към българския войвода да се включи в тържествата по повод издигането на паметника на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа в местността Канлъ дере през 1889 г.
Показано е и свидетелство, издадено от габровски поборници през 1896 г., за участието на Христо Иванов в Априлското въстание. В изложбата може да се види и телеграма от 20 януари 1894 г., изпратена от министър-председателя Стефан Стамболов до Христо Иванов с информация за предстоящите избори и кандидатурите на Либералната партия в Търново. Посетителите ще могат да видят и писмо от министъра на просвещението и вътрешните работи Петко Славейков от 1884 г., с което Христо Иванов получава поборническа пенсия в размер на 200 лв.
Сред документите има и две грамоти от княжеската канцелария на Фердинанд I по повод удостояването на Христо Иванов с високото държавно отличие Войнишки сребърен кръст – IV степен за участие в националноосвободителните движения през 1888 г. и орден за Гражданска заслуга – V степен през 1893 г.
Официалното честване на 180-годишнината от рождението на Васил Левски във Велико Търново ще бъде в навечерието на рождената дата (18 юли 1837 г.). То ще се състои до паметника на Апостола на ул. “Васил Левски”, както и пред МДТ “Константин Кисимов”.
Програмата за отбелязване на годишнината започва в 20,30 ч. в понеделник. Пред великотърновци и гостите на града ученици от Езикова гимназия “Проф. д-р Асен Златаров” и СУ “Емилиян Станев”, заедно с актрисата Стефка Петрова ще представят литературата композиция “Левски в сърцата ни”. След това заупокойна молитва ще отслужи Великотърновският митрополит Григорий. Представители на институции, организации, сдружения, жители и гости на старата столица ще отдадат почит на Дякона, като положат венци и цветя пред паметника му.
В 21 ч. пред МДТ кметът на Велико Търново Даниел Панов и официалните лица ще произнесат слова. Програмата по случай 180-годишнината от рождението на великия български герой Васил Левски ще завърши с тържествена заря.
Златина ДИМИТРОВА

Пътни строежи - Велико Търново