Никола Лазаров представи образованието в Шотландия

Публикувано на пт, 21 Апр. 2017
397 четения

Президентът на Българското общество в Абърдийн, Шотландия Никола Лазаров представи образователната система в Страната на келтите. Вчера той беше гост в офиса на фирма “Интеграл” във Велико Търново и даде цял куп полезни съвети за студентите, които са решили да изберат Шотландия като своя образователна дестинация.
Никола е роден в старата столица и завършил компютърни науки в Университета в Абърдийн. Той изнесе лекция на тема “За Шотландия и българската общност в Абърдийн”, която беше съпроводена с множество вдъхновяващи истории и примери от неговия личен опит.
“Решението ми да уча в чужбина не беше лесно, но с всеки изминал ден съм все по-благодарен за него. Надявам се след срещата с мен бъдещите студенти в Шотландия и техните родители да бъдат много по-спокойни какво могат да очакват”, коментира Николай.
“Като президент на Българското общество в Абърдийн моята основна цел е да сплотявам огромната българска общност и заедно да извървим нелекия път на студентите в чужбина, с надеждата да се върнем в страната си, научили много ценни уроци и мотивирани да я направим едно по-добро място за живеене”, каза още Лазаров.
Бакалавърските програми в Шотландия са безплатни за всички граждани на ЕС, което прави страната популярна дестинация за чуждестранни студенти. Особеностите на шотландското образование се дължат на много фактори. Като започнем от различната културна идентичност и стигнем до изобилието от петрол в Северно море, който осигурява на държавата достатъчно пари за инвестиции в младите хора. Но има и още един факт, който няма как да пренебрегнем – вековните традиции на някои от шотландските университети. Четири от тях са създадени през XV-XVI в. и са сред най-старите в Европа.
Златина ДИМИТРОВА

Пътни строежи - Велико Търново