Наши математици спечелиха пет медала от турнира “Иван Салабашев”

Публикувано: ср, 11 Ян. 2017 | Прегледи: 186
Намали шрифта Увеличи шрифта

Ученици от област Велико Търново спечелиха пет медала от Националния математически турнир “Иван Салабашев”. Състезанието е за деца и младежи от 2 до 12 клас и се проведе през декември в Природо-математическата гимназия “Васил Друмев” в старата столица.
Освен класиране на областно ниво, Съюзът на математиците изготви и национална класация, в която са успели да влязат петима ученици от различни училища. Те са завоювали един сребърен и четири бронзови медала.
Според направената рейтинг листа четвъртокласникът Тодор Зеленков от ОУ “Св. Патриарх Евтимий” е завоювал сребърен медал в своята възрастова група. Илия Ников, който учи в 4 клас на ОУ “Иван Вазов” в Горна Оряховица, е носител на един от бронзовите медали.
Теодора Даскалова, възпитаничка на Средно училище “Емилиян Станев” във Велико Търново, е бронзова медалистка при петокласниците. С два бронзови медала са завършили турнира и двама ученици на Природо-математическата гимназия – Петко Казанджиев в групата на единадесетокласниците и Мартин Иванов при най-големите, учениците от 12 клас.
Математическият турнир “Иван Салабашев” се организира за първи път през 1992 г. в Стара Загора по инициатива на Евтим Кънчев, изтъкнат деятел на Съюза на математиците в България. От 10 г. турнирът се провежда и в други региони на страната. Поради атрактивния характер на предлаганите задачи той е едно от най-популярните състезания по математика за ученици в България.
Златина ДИМИТРОВА

Повече в Общество
Затвори