Над 550 нови читатели са записани в търновската библиотека през 2016 г.

Публикувано на ср, 11 Ян. 2017
479 четения

Зам.-директорът на библиотеката Калина Иванова не крие радостта си от това, че много родители водят децата си в библиотеката, за да израснат сред книгите.

“Хрониките на Клифтън” на Джефри Арчър и “Калуня-каля” на Георги Божинов са най-четените книги през годината

Над 550 нови читатели са записали в Регионална библиотека “П. Р. Славейков” във Велико Търново през 2016 г. Така броят на регистрираните читатели през миналата година достига близо 9000 души, като най-малкият е само на година и половина. Първенството по възраст пък държи дама на 89 г.
“Най-голямата потребителска група са децата на възраст до 14 години, което е оптимистично, защото показва тенденция, че въпреки разнообразните средства, които предоставят възможност за информация и развлечения, те проявяват интерес към книгата, четенето и заниманията, които организираме за тях. Прави впечатление и фактът, че много родители осъзнато водят децата си при нас още от най-ранна възраст, за да могат да израснат сред книгите”, коментира зам.-директорът на библиотеката Калина Иванова. Данните показват, че хората с висше образование и студентите са най-активните ползватели на библиотечни услуги.
През изминалата година библиотека е посетена 188 692 пъти. Наблюдава се устойчивост при виртуалните посещения, които наброяват 105 039, а трафикът на използването показва, че се увеличава интересът към информацията, достъпна чрез сайта на библиотеката, обяснява Калина Иванова. “Отчитайки целевата група от млади хора, които предпочитат да ползват приоритетно електронни услуги, работим активно за актуализиране на електронните бази от данни и дигитализиране на ценни библиотечни материали”, каза още тя.
Раздадените библиотечни единици за изминалата година са 166 219, като 124 756 са заети за домашно ползване, а 41 463 са използвани на място – в читалните на библиотеката. Продължава да се ползват предимно традиционните носители на информация: книги и списания, отчитат още от библиотеката.
“Хрониките на Клифтън” на Джефри Арчър е най-четената книга в РБ “П. Р. Славейков” за 2016 г. Най-предпочитаният български автор пък е Георги Божинов с книгите “Калуня-каля” и “Караджата”. След него се нарежда

Владимир Зарев с неговите романи
“Орлов мост” и “Разруха”,

а трети в класацията остава Антон Дончев. Използвайки възможностите на библиотечния софтуер, с който работим, имаме възможност да анализираме някои тенденции при читателските търсения, посочи Калина Иванова. Сред чуждите автори на популярна художествена литература за поредна година водещи имена са Даниел Стийл, Нора Робъртс, Сандра Браун, Никълъс Спаркс, Джоджо Мойс при романтични произведения и Джефри Арчър, Дейвид Балдачи, Джейм Патерсън, Александра Маринина при криминалните.
Използването на специализираната литература се определя от научните и образователни интереси на читателите, като най-търсената е в областите педагогика, психология, история, политология и социология. В резултат от активното сътрудничество на библиотеката с търновския филиал на Медицински университет – Варна, се отчита значителен интерес и към специализираната медицинска литература. Това ни кара да наблегнем на инициативи за набавянето на нова литература по темите, свързани с медицината, сподели още зам.-директорът на “П. Р. Славейков”.

Около 70 000 лева
за закупуване на нови книги

са подсигурили от библиотеката през миналата година. Така фондът на библиотеката е обогатен с общо 6372 тома литература. Статистиката показва, че най-голям е дялът на депозитните екземпляри – 2844 тома на стойност близо 47 000 лв. Закупени са общо 1525 тома за 20 719 лв., а по абонамент са постъпили 61 тома за сумата от 1400 лв.
Сред големите успехи на търновската библиотека през 2016 г. е стартиралото изложение “Фоайе на книгата” в старата столица, което се случи по инициатива на директора на библиотеката д-р Иван Александров. Тази мащабна кампания за популяризиране на книгата се проведе в рамките на Международната туристическа борса със съдействието на общината и с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Близо 40 водещи издателства от цялата страна, сред които “Хермес”, “Жанет-45”, “Захари Стоянов”, “Колибри” и др., представиха най-новата си печатна продукция на Панаира на книгата във Велико Търново. Това е своеобразна програма за попълване на библиотечните фондове на библиотеките от областта и се надяваме да се превърне в ежегоден форум, очакван едновременно от библиотечните специалисти и от читателите, посочи Калина Иванова.
Три дигитални центъра – два стационарни и един мобилен, бяха оборудвани в търновската библиотека през 2015 г. Средствата в размер на 363 126 евро “П. Р. Славейков” спечели по норвежката програма. Парите бяха отпуснати по проекта “Дигитална културна съкровищница “Север +”: документиране, запазване и предоставяне на широк обществен достъп до културното наследство в библиотеки, музеи, архиви и галерии в Северна и Централна България”. Най-ценните старопечатни и ръкописни книги, стари снимки, планове и чертежи на библиотеки, музеи, галерии и местни архивни сбирки на партньори от Северна и Централна България вече са прехвърлени на дигитален носител.
Най-старата сканирана и съхранена в електронен вариант книга е “Неделник” от 1806 г., която е притежание на Регионалната библиотека в старата столица. Старите книги се сканират страница по страница и се запазват в PDF формат. Чрез проекта беше осигурен и специален софтуер, който може да превърне документа от PDF в уърдовски файл. Така изследователите от страната и чужбина вече имат възможност свободно да оперират с текста. В рамките на инициативата беше закупен и 3D скенер, а с него са дигитализирани различни артефакти, които се съхраняват във фондовете на Регионалния исторически музей.
Проектът ще бъде финализиран през април 2017 г. Желаещите, които се интересуват какви издания са дигитализирани в рамките на инициативата, могат да получат информация от електронния адрес sever.libraryvt.com.
През м.г. библиотеката работи и по програмата “Учене през целия живот”, припомни Калина Иванова. Дейностите по проекта “LinkINjob: търсене на работа с помощта на библиотекарите” преминаха със съдействието на Дирекция “Бюро по труда” – Велико Търново. Заедно обучихме 49 безработни, от които 25 човека си намериха работа, непосредствено след семинарите, допълни тя.
В последните месеци на 2016 г. “П. Р. Славейков” стартира проекта “Библиотеката – средище за културна и социална интеграция”, който се осъществява в рамките на конкурса “Библиотеката – активен участник в обществения живот”. Той се финансира от фондация “Глобални библиотеки – България”. Проектът се реализира в партньорство с читалищните библиотеки в с. Ресен и с. Дичин. В рамките на проекта се провеждат обучения на млади хора от трите населени места за социални помощници, финансова грамотност, надграждащи компютърни умения и първоначална библиотечна грамотност.
През 2017 г. културната програма на търновската библиотека ще премине под знака на две значими годишнини – 190 г. от рождението на патрона Петко Рачев Славейков и 95 г. от създаването ѝ като народна библиотека или третото фондохранилище за страната.
Златина ДИМИТРОВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

Пътни строежи - Велико Търново