Над 500 лв. излиза трапезата на богатите, а сиромашката – пет пъти по-евтино

Публикувано на пт, 23 Дек. 2016
378 четения

Филе от крокодил, стек от бизон и кенгуру са хитът сред екзотичните храни тази Коледа

Филе от крокодилска опашка, стек от бизон и кенгуру, а също и ядка от мида Сен Жак са хитът сред екзотичните храни за коледната трапеза тази година, а деликатесите вече може да се купят и във великотърновски магазини. Най-скъпо е крокодилското, като 8 прозрачни филенца от месото струват 120 лв. Ако пък деликатесът се поръси с мастило от сепия и се гарнира с водорасли, цената набъбва още повече.
Напоследък за празничната почерпка много се търси черният хайвер от белуга, за който по-заможните търновци плащат по 160 лв. за миниатюрна кутийка, споделиха търговци. Макар по българска традиция Коледа да е денят на свинското, което тази зима остана на същата цена – между 7 и 10 лв. за килограм, като по-лека храна потребители се доверяват на крехкото ирландско говеждо, на което килограмът струва 80 лв. Други пък си взимат живи омари, които са по-скъпи.
Но в празничната кошница влизат също картофи, ориз, кисело зеле, килограм домати, краставици, мандарини и ябълки. Включени са още нужните продукти за баница, десерт и питка, както и ядки, бутилка българска ракия, вино, шампанско и безалкохолно. Така коледната трапеза на по-заможните за четиричленно семейство надхвърля 500 лв.
Ако пък заложим на местните храни за Коледа, празничната трапеза ще ни излезе около 100-150 лв. А яденето на сиромасите – още по-евтино. И макар коледните празници да се определят за дни на благотворителност, от последните седмици бобът, лещата, традиционното кисело зеле и сушените червени чушки са по-скъпи на великотърновските пазари.
Вася ТЕРЗИЕВА

Пътни строежи - Велико Търново