Над 14 000 зрители са аплодирали спектаклите на “Сцена на вековете”

Публикувано на ср, 13 Сеп. 2017
63 четения

Над 14 000 зрители са аплодирали спектаклите от Втория летен сезон на българските оперни театри “Сцена на вековете” това лято. Престижният форум се проведе на крепостта “Царевец” във Велико Търново, а постановки имаше всяка седмица в продължение на два месеца. Гости от Великобритания, Русия, Германия, Румъния, Франция, Испания, Япония, САЩ, Китай, Италия, Гърция и др. са пристигнали в старата столица специално за фестивала. Фестивалът събра и ценители на изкуството от цялата страна.
“Сцена на вековете” се проведе от 8 юли до 8 септември, а в афиша му бяха включени 12 заглавия – класическа опера, балет, оперета и мюзикъл. На откритата сцена в Двореца на царете на Второто българско царство най-добрите си спектакли за сезона представиха оперните театри от Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора.
За първи път на фестивала дебютира и оперетен театър – МДТ “Константин Кисимов” – Велико Търново. Трупата зарадва публиката с едно от най-популярните си заглавия – оперетата “Цигански барон” от Йохан Щраус. Специално подготвеният за фестивалната сцена спектакъл впечатли зрителите с мащабността си, пищните декори и отличното музикално изпълнение.
Публиката бе покорена от блестящи български и чуждестранни солисти, сред които примата на Софийската опера и балет сопраното Радостина Николаева в “Манон Леско”, Ирина Жекова, Назар Тацишин и Иван Кабамитов в операта “Лучия ди Ламермур”, Мария Цветкова, Георги Султанов и Александър Крунев в “Мария Десислава”, световноизвестният италиански тенор Зоран Тодорович, Елена Баръмова и Ивайло Джуров в операта “Селска чест”, сопраното Йоана Железчева, която дебютира в “Норма” от Белини и др.
Почитателите на балета видяха артистите на оперите от Бургас и Стара Загора в две зрелищни заглавия – “Болеро” от Равел и “Делвата” от Алфредо Казела. Публиката беше впечатлена от мюзикълите “Котки” и “Коса”. Стотици пяха своите любими български хитове заедно с Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански на финалния концерт “ФОНДАЦИЯТА в операта”.
За събитието, с помощта на великотърновски фирми бяха реновирани зрителните площадки и специалната сцена в Двореца, под която бяха изградени и оборудвани гримьорни за изпълнителите. Качествено базово осветление и озвучаване, както и художествено осветление и пълно аудиоосигуряване на повечето спектакли бе осигурено също от великотърновска фирма. За комфорта на зрителите се предлагаше шампанско в чаши, брандирани с логото на “Сцена на вековете”.
З. ГЕОРГИЕВА

Пътни строежи - Велико Търново