Мода: родители подлагат децата си на глад и жажда, за да ги пречистят

Публикувано на чт, 14 Сеп. 2017
287 четения

Според водещи наши специалисти по хранене и
диететика прилаганите методи са много опасни

Опасна мода се появява напоследък в социалните мрежи – родители споделят опит, че оставят децата си на глад и жажда, за да си пречистят организма от токсини. Стига се дотам, че малчуганите гладуват и жадуват повече от 36 часа и най-потресаващото е, че родителите са убедени, че по този начин малките организми се детоксикират и така се изгражда здрав имунитет срещу болести. Тоест, прилага се т.нар “суха” детоксикация.
Самият админ на една от групите за сух режим разказва, че 14-годишният му син е пожелал да направи сух режим и като начало се е подложил на глад за два дни, но пил сокчета. Админът обаче е експериментирал преди това на сух режим – без храна и вода, 8 дни. Друг баща пък споделя, че 11-годишната му дъщеря всяка седмица гладува по 36 часа профилактично. Леля се хвали, че подлага племенниците си на сух режим по 1-2 дена и и те не боледуват през зимата, за разлика от други деца. Майка казва, че оставя на глад и жажда двете си деца, когато са болни. Тя също гладува и дава пример.
На сухия пост и тази опасна мода обаче се противопоставят известни наши водещи специалисти по хранене и диететика.

Проф. Донка Байкова:
“Гладуването и жаждата не са
детоксикация, а интоксикация”
Идеята за детоксикация е организмът да се изчисти от токсините, като за целта се дават различни течности, дори плодови и зеленчукови сокове. По този начин тялото се насища с алкални минерални соли и се увеличава диурезата. До три дни не е проблем да се гладува, но не и при деца, те могат да издържат на глад само 24 часа, но при задължителен прием на вода, е категорична проф. Байкова. Тя уточнява, че за първи път чува за т.нар. “суха” детоксикация. Адаптацията при децата е различна от тази на възрастните и те не могат да издържат три дни на глад, та камо ли без вода. Но ако човек е решил да умре, нека спре да яде, отчита диетоложката.
При гладуване постепенно свършват резервите в организма и особено страда черният дроб, който всъщност не боли. И в един момент той отказва да работи, рискът е най-голям към 8-9-ия ден от гладуването. В критично състояние попада и стомашно-чревният тракт, тъй като клетките не се обновяват, понеже няма храна. На 11-ия ден запасите вече са изчерпани. Наистина има лечебно гладуване, и то има уникален ефект. Но при него не се спира водата, допускат се плодове, билкови чайове и мед, но процедурата трябва да бъде под контрола на лекаря. При лечебното гладуване намаляват възпалителните процеси и усещането за болка, а има отслабване на теглото.
Проф. Байкова обяснява още, че при глад има здравни рискове, свързани с нарушаване на водно-електролитния баланс в организма, на функцията на хипоталамуса и хипофизата, които се намират в главния мозък, което води до хормонални дефицити и др. Когато човек гладува продължително време, а не дай си Боже и дете, способността на организма да се приспособява към въздействията на околната среда намаляват, намалява и синтезът на протеини в тъканите – кръвни клетки, имунни тела, ензими, хормони, забавят се функциите на редица органи и системи.
В първите дни на гладуването започва разграждането на глигоген, при което се отделя вода, засилва се диурезата, излъчва се натрий. Когато гликогенът в тялото е изчерпан, идва ред на тъканните протеини, с цел осигуряване на глюкоза за работа на сърцето и мозъка, губи се азот.
След втората и третата седмица от глад, настъпва загуба на резервните мазнини от депата, увеличават се липидните фракции в кръвта, за метаболизма започват да се използват продуктите от разградените мазнини. Тъй като няма храна, пада нивото на инсулина в кръвта и се затруднява дейността на мозъка и сърцето. Рискът е да се забавят пулсът, сърдечната дейност, чревната перисталтика, дишането, кръвното налягане пада, черният дроб се уврежда, има непоносимост към студа.

Д-р Людмила Емилова:
Сухият пост е много опасен,
ако се прилага непрофесионално
Практиката ми с над 45 000 пациенти досега за почти 25 години показва, че сега възрастните и децата са силно отровени от всички боклуци, с които се храним. От стреса и замърсените въздух и вода не бих позволила на човек или дете да започне да гладува изведнъж със сух глад или само на вода, е категорична известната диетоложка, която е помогнала на хиляди хора със здравословни проблеми. Ако това се случи, започва едно безкрайно повръщане, силно отделяне на голямо количество токсини и човек може да застраши живота си. Затова гладуване може да се направи, като се промени режимът на хранене и за известно време се изключат животинските храни. След това постът продължава с омекотената форма с плодове, чай и мед. Едва когато сме изчистили тялото от токсините, може да минем на вода и после на сух режим. Но три дни.
Д-р Емилова допълва, че има случаи, когато децата наистина се нуждаят от лечебно гладуване – страдат от наднормено тегло, висок инсулин, диабет втори тип, алергия, бронхиална астма, чести инфекции. Но в никакъв случай не оставяме децата на хляб и вода. Даваме чайове, фрешове, мед, зеленчукови больони, под стриктен ежечасен лекарски контрол. Не може да си оставиш вкъщи детето ти да гладува, като не знаеш какво се случва в тялото му. Как ще изследваш урината, за да разбереш дали има ацетон.

Проф. Стефка Петрова:
Не се доверявайте на сайтове и теории
за глад, които не са доказани
Когато възрастен гладува, той усеща жажда и ако се почувства застрашен, може да спре. Но едно дете е много по-чувствително към обезводняването. Всеки ден човек се нуждае от прием на вода около 5-10 процента от запасите, които има. Детето, колкото е по-малко, в тялото си има по-малко вода. То трябва да пие вода, за да работят нормално мозъкът, сърцето. Иначе се нарушава електролитният баланс, натоварват се бъбреците, защото при малките деца способността да концентрират урината все още е недоразвита. Затова на малките бебета се дава по-малко белтък, обяснява проф. Петрова, автор на препоръки и рецептурници за здравословно хранене на децата. Тя допълва, че има случаи хлапе да умре след няколко дена пост. Родителите трябва да научат децата си да се хранят здравословно, не ги тъпчете със салами, повече меса и бели брашна. Нека да се хранят с натурални храни- много плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни. Тогава едно дете няма да има нужда да пречиства организма си, е категорична проф. Петрова, която дълги години беше национален консултант по хранене.
Проф. Петрова отчита и друг сериозен факт, който при глад на дете създава много опасен психологичен стрес, оставайки като спомен завинаги.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. архив

Пътни строежи - Велико Търново