Лекари от МОБАЛ спасиха бременно момиче, направило опит за самоубийство

Публикувано на ср, 11 Ян. 2017
855 четения

Лекари от МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново спасиха бременно 18-годишно момиче, направило опит за самоубийство, съобщи д-р Сибила Маринова, началник на Реанимацията. Бременната от полскотръмбешко село била приета в събота в кома, след като изпила голямо количество таблетки за кръвно, обезболяващи, аспирин, кавинтон, антибиотици и всичко, каквото имала под ръка вкъщи.
Бебето беше в 32-ра гестационна седмица и преценихме, че ако започнем да спасяваме майката с хемодиализа заради отравянето, може да убием бебето, каза д-р Маринова. Затова лекарите решават да оперират майката и да извадят бебето, а след това да я поставят на хемодиализа. В операцията са участвали гинеколозите д-р Албена Паньова, д-р Огнян Цонев и д-р Сибила Маринова като анестезиолог. Момиченцето е поела д-р Маргарита Кирчева от Неонатологията, след като лекарите продължават грижите, тъй като бебето тежи 2000 г. Майката също е стабилизирана след хемодиализата и е изведена от Реанимацията, допълни д-р Маринова.
Причината за самоубийството на момичето е семейна драма и връзката й с по-възрастен мъж. Когато девойката е забременяла, тя е била на 17 години, затова сезирахме службата за закрила на детето във Велико Търново, каза шефката на Реанимацията. Социалните работници са тези, които трябва да се погрижат и да помогнат на младата майка, изпаднала в беда, е категорична д-р Маринова. За съжаление, в страната това не са единични случаи деца да раждат деца, а някои да посягат и на живота си.
Вася ТЕРЗИЕВА

Пътни строежи - Велико Търново