Изписаха ромска принцеса с кортеж от лимузини, купища злато и оркестър

Публикувано на чт, 27 Окт. 2016
19067 четения

Над 50 000 човека гледаха филма за паметното събитие в интернет

Изписването на ромската принцеса Мелани от Горна Оряховица “загря” интернет през последните дни. Над 50 000 гледания има клипчето в youtube, което проследява ритуала и движението на многолюдната фамилия от родилното във В. Търново до дома на родата в Г. Оряховица. Кадрите, напомнящи филм на Костурица, в детайли пресъздават движението на кортежа и посрещането на бебето в дома му.
Видеото започва с поглед от дрон на огромен палат. Прави впечатление, че отвън къщата е измазана наполовина, а входната врата, оградите и терасите са обсипани с балони в различни нюанси на розовото.
Камерата влиза и в малката “прогимназия” в кв. “Гарата” и показва една по една потъналите в лукс стаи, за да се спре по-подробно на дантелено кошче с възглавничка, на която е изписано името на новороденото бебе. Обективът не подминава и скъпите уискита, които очакват гостите, след като бебето бъде прибрано у дома. Вижда се отрупано с бебешки дрешки легло. Дантелите, перличките и мънистата по тях са в изобилие. Не липсват и много златни накити, на които е изписано името на Мелани.
След кадър се появява цялата фамилия, която танцува под звуците на специално извикан за случая оркестър. Минути след това колоната от луксозни автомобили се отправя от Горна Оряховица през Арбанаси към Велико Търново. През центъра на старата столица кортежът от лимузини преминава с надути клаксони. В отделението обличат Мелани в розова дантелена рокличка, поставят бебето в кошчето, а след това слагат върху него огромен златен синджир. Следва извеждането на бебето и радостта на многолюдната ромска фамилия от срещата с най-малкия и член. Колоната с над 20 коли се отправя към палата, показан в началото на кадрите
“Янтра ДНЕС” научи, че става дума за внучето на един от най-богатите роми калдараши от железничарския град, който живее в квартал “Гарата”. Прякорът на щастливия дядо е Трепача, а на таткото, който е на не повече от 20 години, Доди. Запознати обясниха, че заможното семейство притежава три мерцедеса. На “Гарата” се говори, че през миналата година Трепачът е бил един от двамата късметлии, които са спечелили джакпот от Еврофутбол и си поделили парите.
На 9 юли миналата година в горнооряховските квартали “Гарата” и “Калтинец” беше проведена мащабна акция. Екипи на областната дирекция на полицията и ТД на НАП влязоха в пищни ромски палати. От полицията предоставиха снимки на медиите, които разкриваха небивал лукс в домовете и завиден автомобилен парк в дворовете им. Причината за акцията бяха сигнали за незаконно строителство, както и драстично разминаване на доходите на собствениците и демонстрирания начин на живот. Година по-късно стана ясно, че най-голямото нарушение са открити неплатени здравни осигуровки. Така и не се разбра откъде са средствата, с които разполагат ромските фамилии в този квартал.
Весела АТАНАСОВА

Пътни строежи - Велико Търново