Художници рисуваха търновските старини на първи фестивал за 3D уличното изкуство

Публикувано на пн, 19 юни 2017
256 четения

Артисти от България, Сърбия, Украйна и Англия направиха пет винилни пана на Боруна

Крепостта “Царевец”, улица “Гурко”, царският дворец са само част от сюжетите, които оживяха върху огромни винилни платна в 3D формат край Художествена галерия “Борис Денев” във Велико Търново. Уникалните картини, които за секунди те пренасят на нарисуваното място, се появиха изпод четките на осем художници от България, Сърбия, Украйна и Англия. Те участваха в първия по рода си фестивал за 3D уличното изкуство в старата столица, който продължи четири дена.
Идеята за нестандартния фест е на търновската група GiArtCrew, в която са обединени четири млади дами – Евгения и Невена Лефтерови, Нина Ковачева и Весела Петрова. Освен тях, триизмерни рисунки във Велико Търново създаваха Браница Джорджевич и Зоран Миличевич от Сърбия, Алекс Максимов от Украйна и британецът Матю Мей. Импровизираните ателиета на художниците бяха разположени на едно от емблематичните места в града – на Боруна, затова те рисуваха пред очите на десетки търновци и гости на старата столица. След края на фестивала техните пет платна ще бъдат разположени пред Царевец, около паметника на Асеневци и в два от градските паркове. Техните пана са по 18 квадрата и са защитени с лак, за да не изгарят рисунките от слънцето. Дъждът и влагата също не са опасни, защото работим с акрилни бои, а те не се измиват, обясни Невена Лефтерова, която е един от организаторите и участниците във фестивала.
“3D уличното изкуство, познато още като паважно, теренно или анаморфично, е художествен стил, чрез който се създава оптична илюзия. Тя се получава при наблюдението от една-единствена гледна точка. Избира се още преди да започнеш да рисуваш и обикновено е на 1,50 м от стенописа. С нея се свързват всички вертикални линии по изображението”, разказва Невена. Така получените произведения на изкуството дотолкова създават илюзия за реалност, че застанал човек до тях изглежда наистина погълнат от изображението. Тя самата е докторант във Факултета по изобразително изкуство при ВТУ и дори пише научен труд по темата.
Невена и нейните колежки от години работят заедно в областта на 3D изкуството. Те определят този стил като много социално изкуство, тъй като всичко се случва на улицата, пред очите на хората. То възбужда любопитство и интерес, буди нови различни емоции, отваря духа и обединява хората в името на нещо ново. Така постигаме и една много важна цел – да изкараме изкуството от галериите и да го направим по-близко до обикновените хора, твърди Евгения.
Две пана нарисуваха момичетата от GiArtCrew по време на фестивала. Едното представя живописната улица “Гурко” изпод арката на входа на Царевец. За другото се вдъхновили покрай фотография на царския дворец на средновековната крепост, а за да го направят по-интересно за зрителя, сред палата са разположили огромен дракон.
Браница Джорджевич и Зоран Миличевич нарисуваха по уникален начин Царевец, без дори да са стъпвали на средновековния хълм, а в подножието се вижда историческият храм “Свети 40 мъченици”. “Когато търсихме информация за В. Търново, попаднахме на две фотографии на крепостта, които много ни впечатлиха. Така решихме на нашия стенопис да покажем най-голямата забележителност в този град. “Свети 40 мъченици” пък присъства заради гроба на св. Сава, който е най-големият сръбски светец”, обяснява Зоран. Той самият е дипломиран учител по география, а на уличното изкуство посвещава цялато си свободно време. Колегата му Бранко е дипломиран художник, но в творчески тандем редовно участват в различни фестивали.
Украинецът Алекс Максимов също е вдъхновен от Царевец, но в центъра на неговото платно е лъвът на входа на крепостта. Избрах да го нарисувам, защото това животно е символ на Велико Търново и на България, споделя артистът. Преди да изработи своя проект, той също проучвал историята на старата столица и гледал фотографии. Той призна, че е впечатлен от уникалността на мястото, където се провежда фестивалът. Алекс от години работи в областта на стрийт арта и твърди, че никога не би се затворил да рисува в ателие. Непринуденото общуване с хората, докато работиш на улицата, не може да се замени с нищо, усмихва се художникът.
Лицето на красива българка с традиционните пендари и рози в косите е избрал да претвори в 3D формат Матю Мей. Той е британец, но от години живее и работи в холандската столица Амстердам. Стрийт арт рисува от 2001 г. и е участвал в много фестивали в Европа и по света, но сега за първи път идва в България. Българките са много красиви жени, споделя артистът. И след това разказва за първата си среща с българската хубост в Белгия. “Жените тук имат специфична красота, която е интересно съчетание между средиземноморската и скандинавската характерна външност. Само тук можеш да срещнеш момичета с тъмни коси и светли очи или със светли коси и тъмни очи”, не крие възхищението си Матю.
Фестивалът се проведе с финансовата подкрепа на общинската програма “Изкуство и култура” и спомоществователи, които са повярвали в нестандартната идея. За да бъде интересно на зрителите, организаторите бяха подготвили богата съпътстваща програма с много музика и атракции.
Златина ДИМИТРОВАр сн. Даниел ЙОРДАНОВ

Пътни строежи - Велико Търново