Фотограф снима едно лято индианско племе, показват снимките му във Велико Търново

Публикувано на ср, 11 Ян. 2017
87 четения

Изложбата “Индианско лято” е подредена във фоайето на библиотеката и ще гостува там до 14 януари.

Съвременната племенна култура на американските индианци представят във фотоизложба в Регионална библиотека “П. Р. Славейков” във Велико Търново. Експозицията включва 44 снимки, които са дело на фотографа Иво Данчев. Той е прекарал лятото на 2011 г. в резервата на индианското племе Crow (врани) в щата Монтана, САЩ, документирайки начина на живот и традициите на тези жители на северноамериканските прерии. Резултатът от това пътуване в търсене на отминалите времена е изложбата “Индианско лято”.
Описанията към фотографиите са дело на Любомир Кюмюрджиев, който е журналист и редактор в списание National Geographic България. Той също е пътувал из американския Запад, живял е с прерийни индианци и е придобил сериозни познания за техните традиции, минало и настояще.
Изложбата е подредена във фоайето на библиотеката и ще гостува там до 14 януари. Културното събитие се осъществява в сътрудничество с Посолството на САЩ у нас, както и със съдействието на фондация “Америка за България”.
На 16 януари библиотеката ще представи друга любопитна изложба – “Интересни метеорологични и природни явления”. На същата дата в горното фоайе се открива и експозицията “140 г. от рождението на Йордан Кулелиев – учител, публицист, общественик”. Проявата е съвместна с Държавен архив – Велико Търново.
Програмата на “П. Р. Славейков” за януари включва още представянето на новата книга на Спас Мавров “Речник на сакралните думи в Тангризма”. Тя ще бъде промотирана през културната общност на 26 януари от 17.30 часа в Център “Славейче” на ул. “Симеон Велики” № 7.
Златина ДИМИТРОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

Пътни строежи - Велико Търново