Два големи завода искат да обучават ученици

Публикувано на вт, 10 Ян. 2017
2874 четения

12 нови специалности са заявили училищата от област Велико Търново за следващата учебна година. Десет са учебните заведения, които са решили да привличат ученици с нови професии, съобщи началникът на Регионалното управление по образованието инж. Розалия Личева. Подготовката по четири от специалностите ще се осъществява в сътрудничество в бизнеса, като предложенията на три от учебните заведения са за дуално обучението. С обучението на бъдещите млади специалисти са заявили готовност да се ангажират две от големите компании в региона – оръжейният завод “Аркус” АД в Лясковец и “Захарни заводи”АД в Горна Оряховица.
Машинни и компютърни техници, мениджъри, модни дизайнери и бизнес администратори искат да обучават училищата. Нова специалност по машини с цифрово и програмно управление иска да разкрие Американският колеж “Аркус” във Велико Търново. Сега учениците там се обучават в два профила – “Чуждоезиков” и “Природоматематически”, но намерението на ръководството е да предлага и професионална подготовка. Завършилите колежани ще разполагат с диплома за машинен техник, а учебната и производствена практика ще се осъществява в партньорство с военния завод “Аркус”.
Дуално обучение искат да въведат в Професионалната гимназия по хранителни технологии “Проф. д-р Асен Златаров” в Горна Оряховица. По предложение на “Захарни заводи” от училището планират да разкрият специалността “Производство на захар и захарни изделия”, а завършилите ще могат да се реализират в завода. На дуалното обучение залага още едно училище в Горна Оряховица – Професионалната гимназия по електроника и електротехника “М. Ломоносов”. Те предлагат специалност по промишлена електроника, обясни шефката на РУО.
Другата заявка за дуално обучение е от Професионалната гимназия по лека промишленост и строителство в Свищов. Те залагат на две нови професии – “Техник на компютърни системи” и “Монтьор на селскостопанска техника”, като втората ще се реализира в сътрудничество с бизнеса.
Старопрестолната гимназия по икономика е предложила прием по една нова специалност – “Данъчна и митническа администрация”. От Професионалната гимназия по моден дизайн във Велико Търново пък искат да възстановят обучението на моден дизайн, а завършилите да получават квалификация 3 степен.
От средното училище в стражишкото село Камен искат да обявят прием по зеленчукопроизводство. Една паралелка с две професионални специалности пък предлагат от СУ “Максим Райкович” в Лясковец. Едната е в специалност “Металорежещи машини” с професия машинен оператор, а другата – “Малък и среден бизнес”. Специалност “Икономика и мениджмънт” искат да разкрият в Професионалната гимназия по лека промишленост и икономика “Атанас Буров” в Горна Оряховица. Да подготвя кадри в помощ на местната икономика планира и Професионалната гимназия по аграрни технологии “Цанко Церковски” в Павликени. Те предлагат специалността “Безнес администрация”.
Експертната комисия от РУО вече е започнала изготвянето на експертна оценка, за да може исканите специалности да бъдат заявени в Министерството на образованието и науката, обясни Розалия Личева. “Всички искани професии трябва да са съобразени с нуждите на област Велико Търново. Оценката се изготвя на базата на три основни критерия – разполага ли училището с необходимата материална база за качествена подготовка, наличие на педагогически кадри, които да водят специализираните дисциплини, и наличието на типов учебен план на МОН за специалността”, посочи шефката на РУО.
Експертните оценки трябва да са готови до 13 януари. От 14 до 20 януари ще се подават заявки за план-приема за учебната 2017/2018 г. от всички училища в региона, които ще записват гимназисти след 7 и 8 клас. Всички профили и специалности предстои да бъдат разгледани на заседание на Областната комисия по заетост, която ще се проведе в началото на февруари.
Златина ДИМИТРОВА

Пътни строежи - Велико Търново