Домашна помощница заряза двама мъже на инвалидни колички

Публикувано на вт, 12 Сеп. 2017
831 четения

Домашна помощница, наета по проекта “Подкрепа за независим живот4 при Община Велико Търново заряза двама тежко болни мъже, които са на инвалидни колички. 59-годишният Христо Михайлов и 64-годишният Северин Камушев живеят сами и няма кой да се грижи за тях. Затова те са включени в програмата на проекта и съгласно договор от миналата година, който изтича до края на ноември 2017 г., за тях се грижи Красимира Досева. Тя е задължена в рамките на по 2 часа всеки работен ден да обслужва болните, като почиства, мие чиниите, пазарува и др. В договора ѝ за работа изрично са посочени нейните задължения. От един месец обаче Красимира е изоставила двамата мъже, за Христо сега се грижи приятел, а за Северин – негова първа братовчедка, която живее в Швейцария, но е останала във Велико Търново да го обслужва. Мъжът е прекарал два инсулта, едвам говори, едната му ръка е парализирана.
Христо разказа, че многократно е търсил по телефона Красимира да я пита защо не идва, но тя не отговаряла. Разговори е водил и с нейните началници по проекта, но отговорът е бил, че не я знаят къде е. Жената получава заплата като домашна помощница, а не си върши работата, къде отиват тези пари, пита той. Инвалидът недоумява защо, след като Красимира не идва, не му пратят друга домашна помощница.
Още по-тежко е състоянието на Северин. Ако не се грижа за него, той ще умре, казва братовчедка му, която му носи храна.
Знаем за случая, направихме проверка, но не можем да намерим Красимира, за да ѝ връчим заповед за уволнение, заяви Айля Сюлейманова от социалния отдел в Общината. Въпросната домашна помощница е представила досега два болнични листа за по една седмица, но след това е продължила да не посещава Христо и Северин. Сега сме ѝ пратили писмо с обратна разписка по пощата на нейния адрес и чакаме да дойде да даде обяснения защо не работи, коментира Сюлейманова. Тя уточни, че Красимира още заема работното място и няма как на него да бъде назначен друг човек. Но за времето, от когато не работи без причина, е спряна заплатата ѝ.
Вася ТЕРЗИЕВА
Повече за тежката съдба за изоставените мъже четете в следващите броеве на “Янтра ДНЕС”

Пътни строежи - Велико Търново