Д-р Ваня Манчева, кардиолог: “Кръвното налягане се вдига от студа, сърдечно болните да стоят на топло”

Публикувано на вт, 10 Ян. 2017
4433 четения

Всички сърдечносъдови заболявания се обострят през зимата, а причина за това е студът, който ни нападна вече и прогнозата е още по-неблагоприятна през следващите дни, когато метеоролозите прогнозират температури и над минус 20 градуса, казва д-р Ваня Манчева, кардиолог в кардиологичното отделение на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново. Студът “напада” най-вече периферните съдове, при което се централизира голяма част от кръвообращението и сърцето се затруднява да изпълнява своята роля на “помпа”. Затова през зимата отделението ни е пълно с пациенти на всякакви възрасти – от най-стари, които имат обострени сърдечни заболявания, и млади, вече с хипертония, отчита д-р Манчева. Тя допълни, че през миналата година медиците сa лекували и много възрастни болни – на 85 и 90 години, което показва, че с напредване на медицината и иновативните терапии хората със сърдечни болести имат по-добра преживяемост. Стига да спазват точно препоръките на кардиолозите, особено сега в януарските ледени дни.
Според кардиоложката сърдечносъдовата патология през зимните месеци се увеличава с 15 процента, в сравнение с лятото. Причините за това са комплексни. Именно това свиване на периферните кръвоносни съдове от студа води до изостряне на исхемичната болест на сърцето и сърдечната недостатъчност. Има и опасност от образуване на тромби, които пък са причина за по-сериозни сърдечни и неврологични инциденти като инфаркт и инсулт. Зимата е периодът, през който трябва да се направи промяна в лечението на сърдечно болните. Обикновено повишаваме медикаментите и дозите им, за разлика от лятото, когато съдовете се разширяват и нуждата от лекарства е по-малка. Затова такива пациенти трябва да имат две схеми на лечение – за лятото и за зимата. Д-р Манчева образно обяснява, че през месеците с буквата “р” в името си, а първият е септември, болните от сърдечни болести трябва да посетят кардиолога си, който да проконтролира терапията, и ако е необходимо тя да претърпи корекция. Същото се отнася и за месец май, когато настъпва летният сезон, през който рисковете от съдови инциденти са по-малки, в сравнение с тези през зимата.
Тъй като сега е много студено, д-р Манчева съветва сърдечно болните и възрастните да не излизат навън и да стоят на топло. Ако все пак решат да се разходят, да носят шапка, шал, топли обувки и ръкавици. Особено важен е шалът, който пази от студения въздух, ако се диша през него. Иначе студеният въздух влиза в белите дробове и предизвиква проблеми. Освен това възрастните не трябва да се натоварват с продължително ходене в големия студ. Това важи особено за пациентите със стенокардия, при които има сериозен риск да получат стенокардна болка.
Младите хора и децата обаче трябва да се закаляват и да спортуват в студеното време, за да бъдат по-здрави. Ако сърцето ни е здраво, трябва да се грижим за него чрез по-голяма физическа активност, която да бъде ежедневна, както и да поддържаме нормално телесно тегло, препоръчва д-р Манчева.
През зимата българинът яде по-мазни и солени храни, а пие по-малко течности. Мазните храни повишават холестерола в кръвта, а това води до атеросклеротични промени в съдовете. Трябва да се избягват и консервираните зеленчуци и меса, които съдържат повече сол. На пазара има непрекъснато през годината свежи плодове и зеленчуци, прясно пилешко месо и риба, които могат да заменят свинското, казва още кардиоложката.
Хората сами могат да усетят, че нещо не е наред с кръвното им налягане. Те получават главоболие, сърцебиене, тежест в гърдите. Но е необходимо през зимата да мерят по-често кръвното си налягане или самостоятелно, или при личните лекари. През студеното време пациентите могат да получат и исхемична атака, свързана със спазъм на коронарните съдове, които хранят сърдечния мускул. Тези пациенти са високо рискови и студът при тях може да провокира стенокардна симптоматика. Затова при болка в гърдите веднага трябва да се търси лекар. Според д-р Манчева най-рискова за възрастните и болните хора е рязката промяна на температурата от плюс 10 и минус 15-20 градуса, например. Във Велико Търново имаме такива случаи и последният е миналия четвъртък, когато бяха отчетени температури от 13 градуса, а само за ден-два след това скова студ. Освен това опасно е да се излезе от топло помещение веднага в студено.
Кардиоложката отбеляза още, че един от основните рискови фактори за развитие на сърдечносъдовите заболявания е наследственият, който може да се отложи и въобще да не се прояви, ако човек се храни здравословно и спортува редовно. Освен това важен фактор е и стресът, основно на работното място, особено при по-младите хора. Замърсяването на природата, пушенето и злоупотребата с алкохол също влияят негативно върху човешкия организъм и могат да провокират сърдечносъдов инцидент, особено ако пациентът има и диабет. Твърде неблагоприятно е съчетанието между хипертонията и диабета. Заболяванията трябва да се следят от кардиолога и ендокринолога и да имат строг контрол на кръвното налягане и кръвната захар. При тревожни резултати да не се чака вкъщи, че “ще ми мине”, а да се търси спешна помощ.
Д-р Манчева обърна сериозно внимание и на болните със сърдечна недостатъчност, които са високо рискови в студа, и за съжаление се увеличават.Причината за това са повишеното кръвно налягане, нарушения в хранителния режим, инфекциите. Един грип, който върлува сега у нас, може да влоши сърдечната недостатъчност и да стане причина за хоспитализация. Затова е добре такива пациенти да бъдат ваксинирани против грип, но в момента вече е късно, тъй като заболяването е факт в страната. А след имунизацията са необходими около 20 дни за изграждане на имунитет против грипа. Именно свиването на кръвоносните съдове по дихателните пътища в мразовитото време намалява локалната защита и човек боледува по-често от дихателни инфекции. Поради студа българите се събират по-често заедно в топли помещения, което пък предразполага по-бързото предаване на дихателните инфекции, коментира д-р Манчева.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

Пътни строежи - Велико Търново